</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

O noua completare la OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor

by Alina Chirila , 23 nov 2020 Concedii / COVID-19
O noua completare la OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor

Ordonanta de urgenta 198/2020 pentru completarea Ordonantei de urgenta nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicata in monitorul oficial in data de 19 noiembrie 2020.

Ordonanta completeaza OUG 147/2020, intrucat legiuitorul a constatat ca aceasta nu acoperea si situatia regelementata de legea 55/2020 in care, in perioada noiembrie 2020-31 decembrie 2020, prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii, in baza hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta si analizei situatiei epidemiologice la nivel national, se poate dispune suspendarea activitatilor care impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant si continuarea activitatilor didactice in sistem on-line.

Se adauga astfel un nou articol la OUG 147, 2020 (art. 8^2), prin care:

In perioada noiembrie 2020- 31 decembrie 2020, prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica si in situatia in care, prin ordinul ministrului educatiei si cercetarii, emis in baza art. 38 alin. 1^3 din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se dispune suspendarea activitatilor care impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant si continuarea activitatilor didactice in sistem on-line.

In aceasta situatie zilele libere se acorda pe perioada stabilita in ordinul ministrului educatiei si cercetarii, cu respectarea conditiei de a se epuiza solutiile oferite de reglemetnarile legale in vigoare pentru desfasurarea activitatii parintelui prin telemunca sau munca la domiciliu.

Prevederile ordonantei de urgenta se aplica si in situatiile in care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 «Participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie si Revenirea partiala prin rotatie de 1-2 saptamani a elevilor din celelalte clase de gimnaziu si liceu, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie», respectiv a scenariului 3 «Participarea tuturor prescolarilor si elevilor la activitati/lectii online» prevazute in anexanr. 1- Ghidul privind masurile sanitare si de protectie in unitatile de invatamant preuniversitar in perioada pandemiei COVID-19 laanexala Ordinul ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului sanatatii nr. 5.487/1.494/2020 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificarile ulterioare.

In aceste situatii numarul zilelor libere se acorda in functie de perioada prevazuta de hotararea comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta.

Masura acordarii zilelor libere in situatiile determiante de aplicarea celor doua scenarii se face pe perioada starii de alerta instituita potrivit Legiinr. 55/2020privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare.

In aceste cazuri zilele libere se acorda numai dupa aplicarea de catre angajator a reglementarilor legale in vigoare pentru desfasurarea activitatii prin telemunca sau munca la domiciliu, daca locul de munca al parintelui permite acest lucru.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide