</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Noi modificari privind concediul medical pentru izolare

Noi modificari privind concediul medical pentru izolare

În data de 22.09.2020 a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul nr. 1.602/946/2020, care aduce modificari asupra normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Aceste modificari vin pentru a remedia problema cazurilor in care persoane bolnave, ce prezentau simptome specifice COVID-19 si au fost izolate la domiciliu sau o altă locație pe baza recomandării unui medic ce le-a evaluat starea fără internare în spital.

Deoarece anterior legislatia din domeniu nu prevedea reglementari pentru eliberarea certificatelor de concediu medical pentru aceste situatii, persoanele asigurate ce se aflau in izolare, dar care nu fusesera evaluate in spital nu puteau beneficia de concediu medical.

Cum se modifica dispozitiile legate de concediul medical pentru izolare:

Conform ordinului, pentru persoana asigurata pentru care s-a instituit masura izolarii intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare si care poate fi externata, cu conditia izolarii la domiciliu sau la locatia declarata de persoana ce urmeaza a fi izolata, medicul curant din spital care a ingrijit si externat pacientul elibereaza certificatul de concediu medical pentru durata internarii si poate acorda un concediu medical la externare pana la implinirea termenului maxim al perioadei de izolare sau pe o perioada stabilita de acesta, conform prevederilor ordinului ministrului sanatatii pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, de Institutul National de Sanatate Publica, precum si de unitatile sanitare a masurilor in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

In situatia in care data internarii persoanei asigurate este ulterioara datei recoltarii primei probe care confirma boala infectocontagioasa, pentru aceasta perioada certificatul de concediu medical se acorda de medicul de familie, in baza documentului eliberat de directia de sanatate publica, care cuprinde informatii referitoare la data recoltarii primei probe, data confirmarii bolii infectocontagioase si data internarii persoanei bolnave.

Certificatele de concediu medical se elibereaza dupa ultima zi a incetarii perioadei de izolare, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a incetarii perioadei de izolare.

Persoana asigurata confirmata cu o boala infectocontagioasa, pentru care s-a instituit masura izolarii la domiciliu sau la o locatie declarata, la recomandarea medicului care a efectuat evaluarea acesteia fara internare, in scopul constatarii si mentinerii riscului de transmitere a unei boli infectocontagioase, beneficiaza de concediu medical acordat de medicul de familie, pe intreaga perioada inscrisa in documentul eliberat de directia de sanatate publica, care cuprinde informatii referitoare la medicul care a evaluat cazul, unitatea sanitara in care acesta isi desfasoara activitatea, precum si recomandarea cu privire la instituirea masurii izolarii, cu precizarea perioadei pentru care se dispune aceasta masura.

Se modifica articolul referitor la recuperarea de catre angajator a sumelor reprezentand indemnizatii de concediu medical

Noua forma a alin. 10 a art. 64 din normele de aplicare este urmatoarea:

Dupa remedierea cauzelor inscrise in comunicarea de respingere a platii care au condus la respingerea platii totale/partiale a sumelor solicitate, angajatorul poate depune o noua cerere de recuperare la registratura casei de asigurari de sanatate in termen de 90 de zile de la data primirii comunicarii. Cererea de recuperare se depune dupa depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele solicitate.

Se aduc modificari asupra anexelor Normelor din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005

1. La anexa nr. 1, nota marcata cu "*)" se modifica si va avea urmatorul cuprins:

*) Se inscrie CNP copil pentru certificatele de concediu medical care au codul de indemnizatie 09 sau 91, dupa caz.

2.In anexa nr. 9 (Cerere-tip privind solicitarea indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate, la punctul 3 litera A, subpunctul 4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


3. Anexa nr. 10 se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din ordin (Cererea depusă pentru situaţiile de la art. 64 alin. (10) din normele aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017)

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide