Modificari privind concediul de acomodare vor intra in vigoare incepand cu luna martie 2021
Legea nr. 268/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, precum si pentru abrogarea art. 5 alin. (7) lit. s) si cc) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2014 privind adoptarea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1140 din 26 noiembrie 2020.
Modificarile aduse de aceasta lege vor intra in vigoare la 120 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Printre modificarile aduse de legea 268/2020 se numara si:
1. Modalitatea de calcul a indemnizatiei aferente concediului de acomodare
Astfel, incepand cu luna martie, concediul si indemnizatia de acomodare se vor acorda potrivit urmatoarelor dispozitii:
Adoptatorul sau, optional, oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legiinr. 227/2015privindCodul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor ori activitati agricole, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara.
Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei. Cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referinta (1.700 lei), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
In situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie de acomodare adopta unul sau mai multi copii, intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului de acomodare pentru copilul adoptat anterior, daca din calculul indemnizatiei conform regulii generale rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru concediul de acomodare mai mic decat cuantumul indemnizatiei cuvenite anterior, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru concediul de acomodare primita pentru copilul adoptat anterior."
In prezent indemnizatia lunara se calculeaza prin raportare la indicatorul social de referinta si este in cuantum de 3,4 ISR (1.700 de lei).
2. Se aduc modificari asupra situatiilor care determina incetarea concediului de acomodare si plata indemnizatiei
Pe langa cazurile de incetare prevazute in prezent de lege (si anume: expirarea concediului de acomodare, cererea persoanei indreptatite, implinirea de catre copil a varstei de 18 ani, decesul copilului; decesul persoanei indreptatite care urma sa adopte in calitate de persoana singura, ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti privind revocarea incredintarii in vederea adoptiei) se adauga un nou caz de incetare:
persoana indreptatita isi reia activitatea inainte de expirarea concediului de acomodare.
O alta modificare este aceea conform careia, pe perioada concediului de acomodare, persoana indreptatita la concediu si indemnizatie se poate afla in una dintre urmatoarele situatii care nu afecteaza plata indemnizatiei:
- realizeaza venituri in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
- primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
- realizeaza, pe perioada concediului de acomodare, venituri supuse impozitului prin desfasurarea efectiva a unei activitati, alta decat cea suspendata ca urmare a intrarii in concediul de acomodare, al caror nivel nu depaseste nivelul nu depaseste nivelul de 250 de lei (de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei de crestere a copilului). In aceasta situatie persoana indreptatita care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit are obligatia de a comunica acest fapt, in scris, agentiei pentru plati si inspectie sociala judeteana si a municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta, in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii. Comunicarea va contine obligatoriu data inceperii activitatii, tipul activitatii si denumirea angajatorului, dupa caz.
In termen de 6 luni de la data incetarii concediului de acomodare, agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana si a municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala are domiciliul sau resedinta persoana indreptatita are obligatia de a verifica incadrarea in nivelul veniturilor (maxim de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei de crestere a copilului).
In situatia in care in urma verificarii agentia teritoriala constata ca au fost realizate venituri peste nivelul prevazut de lege, indemnizatia se considera a fi acordata necuvenit si se recupereaza incepand cu ziua urmatoare celei in care a fost reluata activitatea profesionala.
Sursa foto: pixabay.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.