</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificarea normelor privind procedura de acordare a sumelor pentru reducerea timpului de lucru- modelul Kurzarbeit

Modificarea normelor privind procedura de acordare a sumelor pentru reducerea timpului de lucru- modelul Kurzarbeit

In Monitorul Oficial al Romaniei, nr.628 din 25.06.2021 a fost publicata Hotararea nr.677/2021 privind modificarea Hotararii Guvernului nr.719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare si de plata a sumelor- mecanismul Kurzabeit acordate in baza OUG nr.132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.

 1. Se modifica articolul 1 din Hotararea nr.719/2020 cu privire la acordarea indemnizatiei de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, in conditiile prevazute la alin.(1) din OUG nr.132/2020. Modificarile se refera la modalitatea de decontare a acestei indemnizatii de catre angajatori si sunt urmatoarele:
 • Angajatorii depun o cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala isi au sediul social;
 • Cererea depusa trebuie datata si semnata de reprezentatul legal si trebuie sa fie insotita de documentele prevazute in OUG nr.132/2020;
 • Pentru situatiile in care angajatorul modifica programul de lucru conform articolul 1 alin.4, trebuie sa depuna si urmatoarele documente:

- copii de pe deciziile privind reducerea programului de lucru;

- programul de lucru, modul de repartizare a programului de lucru pe zile si drepturile salariale aferente, din perioada de 30 de zile calendaristice aferente;

- copii de pe comunicarile facute catre salariat;

 • In situatia societatilor nou infiintate in perioada 1 ianuarie-15 martie 2020, prevazute in articolul 1, alin.17, din declaratia pe propria raspundere depusa trebuie sa reiasa diminuarea cifrei de afacere realizata in raport cu luna anterioara aplicarii masurii de reducere a activitatii.
 • Hotararea mai prevede ca angajatorii, prin reprezentantii legali sunt raspunzatori pentru corectitudinea si veridicitatea documentelor depuse si ca in situatia in care se constata inadvertente in documentele depuse agentiile pentru ocuparea fortelor de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor solicita clarificari scrise si/sau prezentarea de documente suplimentare.
 • Plata indemnizatiei de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru se va face in conturile deschise de angajatori la institutiile de credit.
 • Modelul de cerere si cel pentru declaratia pe propria raspundere se va aproba prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale si va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 1. Se modifica articolul 2 din Hotararea nr.719/2020 referitor la cazul profesionistilor unde expresia “reducerea activitatii” este inlocuita cu expresia “reducerea timpului de lucru” iar modalitatile de aplicare a reducerii timpului de lucru sunt reglementate astfel:
 • in cazul profesionistilor, prin reducerea veniturilor realizate fata de media veniturilor lunare din anul anterior statii de urgenta/alerta/asediu;
 • in cazul persoanelor care au incheiate conventii individuale de munca, prin diminuarea orelor de munca prestate de catre acestea in cadrul cooperatiei.

Din norme a fost eliminata referirea cu privire la aplicarea mecanismului Kurzarbeit doar pana la data de 30.06.2021, acum fiind prevazut ca mecanismul Kurzarbeit se poate aplica si pe o perioada de pana la trei luni dupa incetarea starii de alerta.

Ordinele ministrului muncii si protectiei sociale cu privire la modificarile aduse normelor de aplicare din prezenta hotarare urmeaza sa se emita in decurs de 10 zile de la intrarea in vigoare a Hotararii publicate in Monitorul Oficial nr.628 din 25.06.2021.

Alte informatii cu privire la modelul Kurzarbeit regasiti in articolele:

https://www.calculatorvenituri.ro/masurile-de-sprijin-referitoare-la-subventionarea-somajului-tehnic-si-reducerea-timpului-de-lucru-p
https://www.calculatorvenituri.ro/ce-modificari-va-aduce-legea-pentru-aprobarea-oug-mecanismului-kurzarbeit

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide