</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificarea normelor de aplicare pentru concediile medicale a aparut in Monitorul Oficial

by Cristina Tanase , 18 apr 2022 Concedii
Modificarea normelor de aplicare pentru concediile medicale a aparut in Monitorul Oficial

În data de 15 aprilie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordinul comun al Ministerului Sănătății și CNAS nr.1166/217/2022 pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017.

Prin introducerea în Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005 a noilor tipuri de concedii medicale – Concediul medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice și Concediul medical pentru supravegherea și îngrijirea copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării, acestea se pot și acorda efectiv de către medicii curanți.

Concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice poate avea o durată de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani se eliberează persoanei asigurate care, cu acordul pacientului oncologic, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente, de către medicul specialist al pacientului oncologic.

Prin ordinul de modificare a normelor se reglementează și modelul de acord pe care pacientul cu afecțiuni oncologice și-l poate exprima pentru o singură persoană, la fiecare tratament sau intervenție chirurgicală.

Indemnizația brută lunară aferentă concediului este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

Al doilea tip de concediu medical este cel pentruîngrijirea copilului bolnav cu vârsta de până la 18 ani,în cazul în care acesta se află în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni legate de o boală infectocontagioasă. Valoarea indemnizației pentru acest tip de concediu medical este de 100% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide