</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Extinderea varstei pentru concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 12 ani. Modificarea normelor de aplicare si noul model al certificatului de concediu medical

by Cristina Tanase , 21 iul 2023 Concedii
Extinderea varstei pentru concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 12 ani. Modificarea normelor de aplicare si noul model al certificatului de concediu medical

În data de 19 iulie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 662, Ordinul nr. 2386/555/2023 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017.

Se înlocuiește astfel în tot cuprinsul normelor sintagma “7 ani” cu sintagma “12 ani”, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr.179/2023 prin care s-a extins de la 7 ani, cât era anterior vârsta maximă a copilului pentru concediul medical de îngrijire copil bolnav, la 12 ani, sau până la vârsta de 18 ani în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente.

Tot în data de 19 iulie, a fost publicat în Monitorul Oficial nr.662, Ordinul nr. 2387/554/2023 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Ordinul nr.2387/2023 stabilește că la rubrica "Urgenţă medico-chirurgicală/Boli infectocontagioase din grupa A/Boli infectocontagioase pentru care se instituie măsura izolării", sintagma "Data/Semnătura" se înlocuieşte cu sintagma "Data/Semnătura/Parafa", iar codul de indemnizaţie 09 "Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 7 ani sau copil cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani" se înlocuieşte cu codul de indemnizaţie 09 "Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copil cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani".

Formularele de certificate de concediu medical în formatul în vigoare până la data intrării în vigoare a prezentului ordin (19 iulie 2023) se utilizează până la epuizarea stocului existent.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide