</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav - aspecte legale, in ce conditii se acorda si cum se calculeaza indemnizatia

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav - aspecte legale, in ce conditii se acorda si cum se calculeaza indemnizatia

Concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav este unul dintre drepturile pe care le ai, ca asigurat. Il poti solicita daca ai copii de pana la 7 ani, insa daca este vorba despre afectiuni grave sau handicap, atunci varsta poate fi de pana la 18 ani. In cazul copilului cu afectiuni grave, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 16 ani.

De acest concediu si de indemnizatie poate beneficia oricare dintre cei doi parinti, dar este obligatoriu sa fi avut un stagiu de cotizare de cel putin sase luni, in ultimele 12 luni anterioare celei pentru care se acorda concediul medical.

In cele ce urmeaza afli cine si in ce conditii poate solicita un astfel de concediu, pe ce durata se acorda indemnizatia si cum se calculeaza aceasta, potrivit prevederilor legale in vigoare.

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav - cadru legislativ

In Romania, ca parinte poti beneficia de mai multe tipuri de concedii si indemnizatii pentru a avea grija de copiii tai. Potrivit legislatiei in vigoare, se pot acorda:

  • concediu si indemnizatie de risc maternal;
  • concediu si indemnizatie de maternitate;
  • concediu de paternitate;
  • concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului;
  • concediu de acomodare pentru parintii care adopta copii;
  • concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav.

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav este reglementat prin OUG 158/2005. Astfel, ca asigurat, ai dreptul la acest tip de concediu si la indemnizatie, pentru ingrijirea copilului bolnav care are pana in 7 ani. Daca este vorba despre un copil cu handicap, atunci concediul poate fi acordat daca are pana in 18 ani.

De asemenea, in cazul unor afectiuni grave, ai dreptul la concediu si la indemnizatie pentru ingrijirea copilului care are pana in 16 ani. Afectiunile grave sunt stabilite de comisiile de specialitate din Ministerul Sanatatii, iar lista lor se regaseste in Normele de aplicare a OUG 158/2005. Printre aceste afectiuni se numara: sindromul Down, afectiuni oncologice si mai multe tipuri de malformatii congenitale.

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav este unul dintre tipurile de concedii medicale de care pot beneficia ambii parinti daca au indeplinit stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale. Potrivit legii, stagiul minim de asigurare pentru acordarea acestui drept este de sase luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav.

Libere ale parintilor pentru controlul medical anual al copilului

Liberele pentru controlul medical anual

Pe langa concediile si indemnizatiile mentionate mai sus, Legea 91/2014 ofera posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului sa beneficieze de timp liber anual, pentru a verifica starea de sanatate a acestuia.

Legea ofera o zi libera pe an pentru familiile cu unul sau doi copii, iar pentru familiile cu trei copii sau mai multi se pot obtine doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, pe baza unei cereri prealabile adresate angajatorului.

Atentie, insa! Legea nu da posibilitatea ambilor parinti sa aiba aceste zile libere in acelasi an, prin urmare numai cate un parinte are dreptul la libere in acest scop pe parcursul unui an. O alta precizare importanta este ca ramane alegerea angajatorului daca sa-ti plateasca aceste libere sau nu (nu are nicio obligatie legala), dar are obligatia sa ti le acorde, daca i le soliciti.

Cine beneficiaza de indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav se acorda unuia dintre parinti, daca cel ce solicita concediul medical in acest scop indeplineste conditiile stagiului de cotizare. De asemenea, beneficiaza de aceste drepturi si urmatoarele categorii de persoane:

  • parintii adoptivi;
  • tutorele;
  • asiguratul caruia i-au fost incredintati copiii in vederea adoptiei;
  • asiguratul caruia copiii i-au fost dati in plasament.

In cazul in care copilul are nevoie de ingrijire in strainatate, categoriile de persoane mentionate mai sus au dreptul la concediu medical pentru a insoti copilul pe teritoriul unui stat care este sau nu membru al:

  • Uniunii Europene;
  • Spatiului Economic European (Norvegia, Islanda, Liechtenstein);
  • Confederatiei Elvetiene.

Certificatele medicale, intr-o astfel de situatie, sunt eliberate de medicul curant persoanelor in drept, sotului/sotiei/rudelor de gradul I ale persoanelor in drept sau unei alteia, care este imputernicita de catre acestea.

Odata cu adoptarea Legii 101/2019, pot beneficia de concediu si de indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav si cadrele militare active, care nu puteau solicita pana acum nici concediu paternal sau de acomodare. Durata acestui concediu este luata in calcul la stabilirea stagiului in grad.

Pe ce durata este acordata indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav

Vei putea primi indemnizatie pentru ingrjirea copilului bolnav pentru cel mult 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. Exceptii de la regula sunt situatiile in care copilul este:

  • diagnosticat cu boli infectocontagioase;
  • imobilizat in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor;
  • supus unor interventii chirurgicale.

In cazurile exceptionale mentionate mai sus, durata concediului medical este stabilita de medicul specialist si, daca este nevoie de mai mult de 90 de zile, atunci va trebui sa soliciti aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

In situatia in care copilul este internat, fie in tara, fie in strainatate pentru perioade de doua sau mai multe luni calendaristice, medicul curant poate acorda certificatul de concediu medical la externare sau lunar (in cazul tratamentelor in strainatate, va fi nevoie de acte doveditoare traduse si autentificate pentru eliberarea acestui certificat medical).

Cum se acorda indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav

Cum se calculeaza indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav

Indemnizatiile pentru ingrijirea copilului bolnav sunt suportate integral din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Ca parinte, beneficiezi de aceasta indemnizatie numai pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curant si a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis in conditiile legii, dupa caz.

Daca este vorba despre parinti adoptivi, tutore, o persoana careia i-au fost incredintati copiii in vederea adoptiei sau i-au fost dati in plasament, indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul, stabilita conform art. 10 din OUG 158/2005. Baza de calcul este determinata de media veniturilor brute lunare (venituri pe baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, alte venituri asimilate salariilor, indemnizatii de somaj) din ultimele sase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara, lunar.

Concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav poate fi acordat oricaruia dintre cei doi parinti, la fel ca indemnizatia aferenta. Nu poti, insa, beneficia de el daca nu esti asigurat si daca nu ai un stagiu de cotizare de cel putin sase luni inainte de luna in care soliciti concediul. De asemenea, retine ca daca este vorba de o situatie exceptionala, poate fi acordat si pentru copiii care au peste sapte ani si poti primi indemnizatie pentru cel putin 90 de zile, in baza unor documente justificatoare.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide