</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediul paternal in Romania: conditii pentru acordarea acestuia si beneficiile incluse

Concediul paternal in Romania: conditii pentru acordarea acestuia si beneficiile incluse

Asa cum se intampla in statele nordice precum Danemarca sau Suedia, si proaspetii tatici din Romania isi doresc sa fie cat mai implicati in viata copiilor lor. Pentru acest lucru, legislatia in vigoare le ofera tatilor dreptul de a-si lua concediu platit pentru o perioada de timp, astfel incat acestia sa participe activ la cresterea micutilor, mai ales in primele etape de dezvoltare ale acestora.

Importanta concediului de paternitate

Tipuri de concediu de paternitate

 1. Concediul paternal
 2. Concediul de crestere a copilului

Importanta concediului de paternitate

Conform celor mai recente studii, taticii care beneficiaza de concediu de paternitate in primele saptamani de viata ale bebelusilor lor isi vor asuma acest rol in mod natural. Ei vor fi mai prezenti in viata copiilor lor la inceput si pe parcursul urmatorilor ani de dezvoltare a acestora si se vor juca mai mult cu cei mici, spre deosebire de parintii care nu primesc sau nu isi iau concediu de paternitate. Acest tip de concediu contribuie si la echilibrul emotional al copiilor, dar si la echilibrul familial, prin impartirea rolurilor si a responsabilitatilor dintre cei doi parinti.

Tipuri de concediu de paternitate

Cadrul legal din Romania le acorda tatilor dreptul de a intra in concediu de paternitate, in cazul in care acestia au statutul de salariati inregistrati in sistemul asigurarilor de stat, la data depunerii cererii. Acest beneficiu se imparte in doua tipuri: concediul paternal de scurta durata si concediul de crestere a copilului.

 1. Concediul paternal

Acest tip de concediu este unul de scurta durata, si se acorda tatilor pentru a le permite acestora sa formeze o relatie de atasament cu copilul nou-nascut.

Beneficiarii acestui tip de concediu

Acest drept se acorda oricarui tata, fie ca acesta este sau nu casatorit si indiferent daca este tatal natural sau tatal adoptiv al bebelusului.

Cadrul legislativ

Conform Legii 210/1999, tatal unui nou-nascut poate beneficia de 5 zile lucratoare libere in decursul primelor opt saptamani de viata ale bebelusului. Aceasta perioada de concediu se poate prelungi cu alte zece zile lucratoare, in cazul in care tatal urmeaza sau a absolvit un curs de puericultura si poate face dovada acestui lucru. Acest tip de prelungire se acorda doar o singura data, indiferent de numarul de copii al solicitantului.

Totusi, in cazul tatilor care au statutul de cadru militar, concediul se acorda sub forma unei permisii de doar sapte zile calendaristice.

Documente doveditoare necesare

Pentru a beneficia de concediul paternal, parintele trebuie sa intocmeasca o cerere scrisa adresata conducerii unitatii la care acesta este angajat. Cererea trebuie insotita de certificatul de nastere al copilului, in care sa figureze numele tatalui care face acea solicitare si, eventual, de atestatul primit in urma absolvirii unui curs specializat de puericultura.

Cursuri de puericultura

Acestea prezinta notiuni elementare, teoretice si practice, cu privire la ingrijirea nou-nascutului si pot fi sustinute de catre medicul de familie al parintilor sau de catre specialisti in pediatrie, in cadrul unor programe de asistare si informare a tinerilor parinti.

Daca tatal care solicita intrarea in concediu de paternitate este cadru medical, atunci prelungirea concediului se poate face fara absolvirea unui astfel de curs.

Valoarea indemnizatiei acordate in timpul concediului

Suma primita de catre beneficiarul concediului se calculeaza pe baza salariului brut al solicitantului si va fi egala cu cuantumul salariului sau pentru aceeasi perioada, incluzand sporurile si adaosurile pentru aceeasi perioada. Aceasta suma este platita din fondul de salarii al angajatorului.

Drepturile si obligatiile beneficiarului acestui concediu

Pe durata concediului de acest tip, contractul individual de munca se poate suspenda, conform articolului 51 din Codul Muncii.

Totusi, acordarea acestui tip de concediu nu poate fi refuzata de catre angajatori, iar tatii care solicita intreruperea muncii din acest motiv sunt protejati prin lege impotriva concedierii. Din acest motiv, in perioada concediului paternal angajatorii nu au dreptul de a emite dispozitii de concediere pe numele beneficiarilor acestui concediu.

 1. Concediul de crestere a copilului

Acest tip de concediu este unul de mai mare durata si se acorda mamelor sau tatilor care prefera sa ramana acasa pentru a-si creste copilul, pentru o perioada de minim o luna de zile pana la unul, doi sau trei ani, dupa caz. In aceasta situatie, parintii au optiunea de a-si imparti responsabilitatile din cadrul familiei sau chiar de a inversa rolurile traditionale in privinta cresterii copilului.

Beneficiarii acestui tip de concediu

Daca pana acum cativa ani, acest tip de concediu era solicitat aproape in exclusivitate de catre mame, in ultima perioada tot mai multi tati aleg sa ramana acasa, sustinandu-si partenerele de viata. In momentul de fata, peste 17.000 de tati din Romania beneficiaza de aceasta optiune si se afla in concediul de crestere a copilului. Astfel, mamele se pot intoarce mai repede la lucru, daca isi doresc acest lucru ori daca aceasta este optiunea cea mai buna pentru familia lor, din punct de vedere financiar si nu numai.

Pentru a beneficia de acest tip de concediu, solicitantul trebuie sa fie domiciliat si sa locuiasca in Romania, impreuna cu copilul de a carui ingrijire se ocupa.

Cadrul legislativ

Conform Ordonantei de Urgenta 111/2010, acest tip de concediu si indemnizatia corespunzatoare se acorda parintilor care au avut venituri impozabile pentru o perioada de cel putin 12 luni in cei doi ani anteriori nasterii copilului.

Veniturile care se iau in considerare pentru intrunirea acestei conditii sunt salariile lunare sau sumele impozitate provenite din activitati independente, dar si veniturile provenite din ajutorul de somaj sau din concediul medical ori in urma unui concediu pentru cresterea copilului acordat anterior.

Daca, spre exemplu, mama copilului nu se califica pentru acest drept, dar tatal este indreptatit, atunci acesta poate solicita primirea indemnizatiei. Pe de alta parte, daca ambii parinti intrunesc conditiile necesare pentru acest concediu, unul dintre ei va putea solicita acest drept, iar celalalt va avea dreptul de a beneficia de acest concediu timp de o luna de zile, pentru ca ambii parinti sa contribuie la cresterea copilului.

Concediul de crestere a copilului se acorda pentru o perioada de doi ani, in cazul in care beneficiarul are in grija un copil sanatos, sau trei ani, daca acel copil sufera de o anumita forma de handicap.

Documente doveditoare necesare

Prevederile incluse in OUG 111/2010 atesta faptul ca parintele care se califica pentru acest drept si doreste sa beneficieze de concediul de crestere a copilului trebuie sa intocmeasca o cerere pe care sa o inainteze Primariei pe raza careia acesta isi are domiciliul sau resedinta.

Apoi, cererea trebuie depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului si este necesar sa fie insotita de urmatoarele documente:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;
d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

Cererile se pot solutiona in termen de 15 zile lucratoare, iar deciziile se comunica in termen de cinci zile lucratoare de la procesarea acestora.

Valoarea indemnizatiei acordate in timpul concediului

Suma primita de catre beneficiarul concediului va reprezenta 85% din media veniturilor nete din perioada luata in calcul, adica ultimele 12 luni in care s-au realizat venituri pe parcursul celor doi ani dinaintea nasterii copilului.

Conform ultimelor modificari legislative, intrate in vigoare din 1 ianuarie 2018, valoarea indemnizatiei este de minim 1250 de lei, iar pragul maxim este de 8500 de lei acordati lunar.

Drepturile si obligatiile beneficiarului acestui concediu

Conform legii, pentru a beneficia de aceasta indemnizatie, in perioada concediului, parintele care opteaza sa se ocupe de cresterea copilului nu are voie sa desfasoare activitati care sa-i aduca venituri.

Totusi, daca este vorba de anumite venituri pasive, obtinute pe baza unor contracte colective sau individuale de munca ori daca veniturile impozabile realizate nu depasesc intr-un an calendaristic suma de 3750 de lei (de trei ori pragul minim de 1250 de lei), acestea nu vor afecta acordarea indemnizatiei. Exceptii se mai fac si in cazul consilierilor locali sau judeteni, care sunt protejati prin aceasta lege si pot primi indemnizatii in aceasta calitate.

Intrunind aceste cateva conditii, orice tata poate alege sa stea acasa pentru a petrece cat mai mult timp cu familia lui, iar numarul celor care opteaza pentru acest drept este intr-o continua crestere. Astfel, concediul paternal devine incet-incet o normalitate si ne putem desprinde de rolurile traditionale ale familiei, aratandu-le copiilor nostri ca se poate si altfel.

Imagine: Shutterstock, Pexels, Unsplash

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Andrei Pantalon 04 iun 2020

  Buna ziua, am citit ca pe perioada CCC nu pot desfasura o activitate care sa aduca venituri, "totusi daca veniturile impozabile realizate nu depasesc intr-un an calendaristic suma de 3750 acestea nu vor afecta acordarea indemnizatiei" nu am inteles de unde pot proveni aceste venituri. Eu sunt PFA, pot deci pastra un contract de colaborare prin care sa incaseze aceasta suma pe an sau nu pot proveni din activitatea mea normala? Multumesc

  • Rares Popescu 30 iun 2020

   Buna ziua,

   Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, suspendarea concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in situatia descrisa se aplica doar pentru parintele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, nu pentru parintele care beneficiaza doar de o luna de concediu.

 • Filip Bunea 20 iun 2020

  Buna ziua,


  Daca sotia se intoarce la serviciu la 1an si 10 luni ai copilului (cu scopul ca dupa 2 ani impliniti sa beneficieze de stimulent) eu pot beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in aceste doua luni daca in prezent nu sunt salariat?


  Multumesc si o zi buna! 

  • Rares Popescu 30 iun 2020

   Buna ziua,

   Parintele care nu a solicitat concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani si doreste sa beneficieze de o luna din perioada totala a concediului (in speta, dumneavoastra) trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii prevazute de lege ca si celalalt parinte. Prin urmare, puteti beneficia de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului timp de o luna daca aveti stagiul de cotizare de cel putin 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare solicitarii concediului, chiar daca in prezent nu sunteti incadrat cu contract individual de munca.

   Cu toate acestea, mama nu poate beneficia de stimulentul de insertie in luna in care dumneavoastra beneficiati de indemnizatia pentru cresterea copilului, intrucat aceste doua drepturi nu se pot acorda cumulat. In aceasta situatie, mama poate opta pentru intoarcerea la locul de munca, fara acordarea stimulentului de insertie, de care va beneficia abia dupa finalizarea lunii de concediu pentru cresterea copilului care vi se acorda dumneavoastra. 

 • Alin Almas 16 iul 2020

  Buna ziua,

  Sotia doreste sa se intoarca la un 1 an si 10 luni si eu as vrea sa beneficiez de  acel concediu de o luna. 1. Cu cat timp inainte trebuie anuntat la locul de munca? 2. Daca la primul copil nu am beneficiat de concediul acesta ( copilul are acum 4 ani) pot beneficia de 2 luni acum cumulat de la primul si al coilea copil? Multumesc.
  • Maria Ciudin 16 iul 2020

   Buna ziua,

   Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, cel putin o luna din durata totala a concediului pentru cresterea copilului se acorda celuilalt parinte, care nu a solicitat acest drept. Daca beneficiati de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului timp de o luna mama nu va putea beneficia de stimulentul de insertie pentru intoarcerea la serviciu, intrucat aceste drepturi nu se acorda cumulat.

   Daca nu ati solicitat concediul pentru cresterea primului copil de o luna nu il veti putea solicita, intrucat acest drept se acorda separat pentru fiecare dintre copii.

   Concediul paternal este de 5 zile lucratoare si se acorda in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Daca ati efectuat un curs de puericultura puteti beneficia de inca 10 zile lucratoare de concediu paternal.

 • caracoancea anca 09 mar 2021

  Buna ziua,


  Daca beneficiez de CCC si am o firma in SUA care produce venituri pe carele voi declara prin declaratia unica peste un an, o sa trebuiasca sarestitui banii din CCC? De asemenea, veniturile nu ar trebui sa fie impozabile datorita conventiei romania-sua si mai mult nu intentionez sa folosesc banii din firma din SUA in Romania, cel putin pe perioada CCC.


  Multumesc

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide