</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cifra de afaceri: ce reprezinta si de ce este importanta pentru business

by Calculator Venituri , 16 iul 2020 COVID-19
Cifra de afaceri: ce reprezinta si de ce este importanta pentru business

Informatii generale despre cifra de afaceri

Cifra de afaceri cuprinde suma totala a veniturilor din operatiunile comerciale efectuate de o firma, respectiv vanzarea de marfuri si produse intr-o perioada de timp determinata. In calculul cifrei de afaceri nu este luata in considerare Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) incasata.

Asadar, in esenta, cifra de afaceri este compusa din incasarile unei firme in urma activitatii desfasurate.

Din acest articol vei afla cum se calculeaza cifra de afaceri, care este diferenta dintre cifra de afaceri si profit, precum si importanta cifrei de afaceri pentru un business.

Cadru legislativ

Reglementarea cifrei de afaceri se regaseste in Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal si in Normele metodologice de aplicare a prevederilor Codului Fiscal.

Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, stabileste faptul ca, in situatia in care reglementarile contabile nu definesc cifra de afaceri, pentru persoanele juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine, cifra de afaceri cuprinde veniturile din vanzarea de bunuri si prestarea de servicii din care se scad sumele reprezentand reduceri comerciale acordate si se adauga subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri.

Cum se calculeaza cifra de afaceri

Cifra de afaceri se calculeaza prin cumularea tutoror incasarilor unei companii, prin urmare, nu se iau in calcul facturile emise, ci doar cele incasate.

In plus, in calculul cifrei de afaceri nu intra:

  • TVA-ul facturat
  • reduceri comerciale acordate clientilor
  • subventii pentru plata personalului
  • subventii pentru investitii
  • venituri din dividende

Formula de calcul a cifrei de afaceri este urmatoarea:

Cifra de afaceri totala = Venituri activitati de baza + Venituri din alte activitati

Cifra de afaceri si aplicarea TVA-ului

Cifra de afaceri este un criteriu prin care o entitate poate fi definita ca fiind platitoare sau neplatitoare de TVA.

Conform art. 282 din Codul Fiscal, daca firma depaseste cifra de afaceri de 2.250.000 lei anual, aceasta va trece la plafonul de TVA cu plata la facturare. Pe de alta parte, daca cifra de afaceri se situeaza sub aceasta suma, compania va plati TVA la incasare.

Cum se imparte cifra de afaceri

Cifra de afaceri poate fi abordata din mai multe puncte de vedere: cifra de afaceri totala, cifra de afaceri neta, cifra de afaceri marginala si cifra de afaceri critica. In randurile de mai jos, vom explica fiecare concept in parte:

Cifra de afaceri totala

Cifra de afaceri totala se refera incasarile totale ale unei companii, toate veniturile obtinute din vanzarea de bunuri sau servicii.

Cifra de afaceri neta

Cifra de afaceri neta se refera la sumele ce rezulta din vanzari dupa ce se deduc reducerile comerciale, taxa pe valoare adaugata si alte taxe care legate de cifra de afaceri.

Cifra de afaceri marginala

Cifra de afaceri marginala se refera la cresterea sau scaderea vanzarilor generate de un anumit serviciu sau produs.

Cifra de afaceri critica

Cifra de afaceri critica se refera la nivelul incasarilor la care se asigura acoperirea cheltuielilor, in concret reprezentand momentul din care firma incepe sa obtina profit.

In plus, cifra de afaceri este un indicator de departajare la nivel economic, cu ajutorul caruia companiile sunt incadrate in:

  • microintreprinderi – cifra de afaceri mai mica de 2 milioane euro;
  • companii mici si mijlocii (IMM) – cifra de afaceri intre 2 milioane - 50 milioane euro si maxim 250 de salariati;
  • companii mari si corporatii – cifra de afaceri mai mare de 50 milioane euro.

Care este diferenta intre cifra de afaceri si profit

Cifra de afaceri nu se confunda cu profitul companiei. Cifra de afaceri este egala cu suma incasarilor. Profitul se calculeaza prin scaderea cheltuielilor implicate (salarii, chirii s.a.) din venitul total.

De ce este importanta cifra de afaceri pentru business

Cifra de afaceri este unul dintre cei mai importanti factori de performanta economica si financiara a unei companii. Cifra de afaceri este utila in crearea prognozelor si strategiilor de marketing.

In functie de cifra de afaceri se pot atrage investitori, se defineste pozitia pe piata a firmei, precum si capacitatea firmei de a dezvolta activitati profitabile din punct de vedere economic.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide