</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce este somajul tehnic si cum il putem aplica?

by Calculator Venituri , 12 mar 2020 Data modificarii: 23 mar 2020 Legislatia muncii / COVID-19
Ce este somajul tehnic si cum il putem aplica?

Somajul tehnic reprezinta intreruperea sau reducerea temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare si este reglementat de Codul Muncii.

Calculator somaj tehnic

Art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii prevede faptul ca intreruperea sau reducerea temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similar este un caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

Astfel, aceste motive pot duce la suspendarea contractelor individuale de munca din initiativa angajatorului, fara aprobarea salariatilor si fara incetarea raporturilor de munca. Acest lucru inseamna ca salariatii vor sta la dispozitia angajatorului pentru a relua activitatea indata ce acest lucru este posibil, la incetarea motivelor care au determinat aceasta masura.

In cazul somajului tehnic, angajatorul are la dispozitie doua posibilitati:

  • daca discutam de perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz;
  • salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia cazului in care angajatorul recurge la reducerea programului de lucru, cu reducerea corespunzatoare a salariului

Pentru indemnizatia platita pe perioada in care salariatii au contractele individuale de munca suspendate pentru somaj tehnic si nu presteaza munca, se calculeaza, retin si vireaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Vezi aici conditiile in care poti beneficia de subventie de la stat!

Indemnizatiile pentru trecerea temporara in alta munca, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si alte indemnizatii de orice fel reprezinta venituri asimilate salariilor, in sensul Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Codului Fiscal, prin urmare vor fi supuse aceluiasi tratament fiscal.

Calculator somaj tehnic

Mai jos regasiti un exemplu de calcul al indemnizatiei de somaj tehnic, realizat cu ajutorul platformei calculatorvenituri.ro:
Calculator somaj tehnic

Salariatii care beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic nu o pot cumula cu ajutorul de somaj. Doar in situatia in care raportul de munca inceteaza pe durata somajului tehnic, din motive ce nu tin de persoana salariatului, pot solicita ajutor de somaj.

Asa cum precizam mai sus, in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similar, contractul individual de munca se suspenda la initiativa angajatorului. Asadar, somajul tehnic se inregistreaza in Registrul General de Evidenta a Salariatilor (REVISAL) anterior producerii suspendarii, potrivit Hotararii nr. 905/2017.

Calculator somaj tehnic

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide