</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce se intampla cu angajatii companiilor care isi intrerup activitatea din cauza aparitiei unor cazuri de infectare cu coronavirus

by Maria Ciudin , 31 iul 2020 Beneficii / Concedii / Legislatia muncii / COVID-19
Ce se intampla cu angajatii companiilor care isi intrerup activitatea din cauza aparitiei unor cazuri de infectare cu coronavirus

Context

Asa cum mentionam in acest articol, in Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 120/2020 privind instituirea unor masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

In esenta, Ordonanta de Urgenta nr. 120/2020 prevede ce se intampla cu salariatii companiilor care isi intrerup activitatea din cauza aparitiei unor cazuri de infectare cu coronavirus.

Somajul tehnic

Ordonanta de Urgenta nr. 120/2020 prevede faptul ca “prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, salariatii angajatorilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti beneficiaza de acordarea indemnizatiei prevazute la art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020".

Art. 24 din Legea nr. 55/2020 prevede ca dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020, inclusiv ale actelor normative care o modifica si/sau o completeaza ori care cuprind dispozitii care privesc aplicarea prevederilor sale, se aplica in continuare, fara intrerupere, de la data incetarii starii de urgenta instituite prin decret pentru toate domeniile de activitate in care se mentin restrictii, pana la ridicarea acestora, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2020.

Asadar, Ordonanta de Urgenta nr. 120/2020 vine in sprijinul angajatorilor si angajatilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, intrucat au fost depistate cazuri de coronavirus, stabilind acordarea indemnizatiei de somaj tehnic prevazuta de Ordonanta de Urgenta nr. 30/2020.

Conditii pentru obtinerea subventiei

Indemnizatia de somaj tehnic se calculeaza pentru numarul de zile in care activitatea a fost suspendata.

Aceasta masura se aplica pe toata perioada in care activitatea este suspendata, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2020.

De masura mentionata nu beneficiaza salariatii aflati in concediu medical si care primesc indemnizatia de asigurari sociale aferenta.

Fiscalitate

Regimul fiscal aplicabil indemnizatiei de somaj tehnic este cel reglementat la art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020. In consecinta, indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, dar nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca. Pentru calculul impozitului pe venit se aplica prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (determinarea impozitului in afara functiei de baza).

Carantina si izolarea

Totodata, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, asa numita “Legea carantinei si a izolarii”.

In plus, Ordinul nr. 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a masurilor de prevenire si limitare a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2 stabileste aplicabilitatea Legii carantinei si a izolarii nr. 136/2020.

Carantina

Conform dispozitiilor Ordinului nr. 1309/2020, carantina se dispune pentru:

a) persoanele care au intrat in contact direct cu persoane sau cel putin cu o persoana confirmata cu SARS-CoV-2, prin testare cu metoda RT-PCR;

b) persoanele care sosesc din tari si/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, tari si/sau zone stabilite de catre INSP in conditiile legii.

Carantina se realizeaza, dupa caz, la domiciliul persoanei carantinate, la o locatie declarata de aceasta sau in spatii special desemnate de catre autoritatile competente.

Izolarea

Izolarea este masura care consta in separarea fizica a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasa sau a persoanelor purtatoare ale agentului inalt patogen chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome sugestive, in vederea monitorizarii starii de sanatate si aplicarii unui tratament, dupa caz, masura instituita in scopul vindecarii si reducerii gradului de contagiozitate pe baza consimtamantului persoanelor sau, in lipsa acestuia, prin decizia individuali motivati a directiei de sanatate publica, care va contine mentiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele de identificare ale persoanei izolate, durata masurii si calea de atac prevazuta de lege.

Izolarea persoanelor se dispune dupa cum urmeaza:

a) in unitatile sanitare desemnate de Ministerul Sanatatii care asigura asistenta medicala a pacientilor cu COVID-19 sau in zone-tampon ale altor spitale din reteaua sanitara publica sau privata, pana la confirmarea infectarii cu virusul SARS-CoV-2 prin test RT-PCR;

b) la o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare;

c) la domiciliu sau la o locatie declarata, pentru pacientii asimptomatici, dupa evaluarea clinica si paraclinica pentru o perioada de 14 zile de la data diagnosticului.

Concediul si indemnizatia pentru carantina

Potrivit Legii nr. 136/2020, concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii, care nu poate fi realizata de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.

Certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant, pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica. In caz de carantina sau izolare, certificatele de concediu medical se pot elibera la o data ulterioara, dar numai pentru luna in curs sau luna anterioara.

Durata concediilor medicale pentru carantina sau izolare nu se cumuleaza cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afectiuni.

In situatia in care durata perioadei de carantina sau de izolare stabilita de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica depaseste 90 de zile nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul stabilita potrivit legii si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide