</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Somaj tehnic: acordarea indemnizatiei subventionata de stat unei noi categorii de salariati

by Maria Ciudin , 27 iul 2020 Legislatia muncii / COVID-19
Somaj tehnic: acordarea indemnizatiei subventionata de stat unei noi categorii de salariati

In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 120/2020 privind instituirea unor masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Astfel, Ordonanta de Urgenta nr. 120/2020 stabileste faptul ca “prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, salariatii angajatorilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti beneficiaza de acordarea indemnizatiei prevazute la art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020".

Art. 24 din Legea nr. 55/2020 prevede ca dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020, inclusiv ale actelor normative care o modifica si/sau o completeaza ori care cuprind dispozitii care privesc aplicarea prevederilor sale, se aplica in continuare, fara intrerupere, de la data incetarii starii de urgenta instituite prin decret pentru toate domeniile de activitate in care se mentin restrictii, pana la ridicarea acestora, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2020.

Asadar, Ordonanta de Urgenta nr. 120/2020 vine in sprijinul angajatorilor si angajatilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, stabilind acordarea indemnizatiei de somaj tehnic prevazuta de Ordonanta de Urgenta nr. 30/2020.

Indemnizatia de somaj tehnic se calculeaza pentru numarul de zile in care activitatea a fost suspendata.

Aceasta masura se aplica pe toata perioada in care activitatea este suspendata, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2020.

De masura mentionata nu beneficiaza salariatii aflati in concediu medical si care primesc indemnizatia de asigurari sociale aferenta.

Regimul fiscal aplicabil indemnizatiei de somaj tehnic este cel reglementat la art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020. In consecinta, indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, dar nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca. Pentru calculul impozitului pe venit prevazut la alin. (5) se aplica prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (determinarea impozitului in afara functiei de baza).

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide