Ce activitati sunt scutite de impozit in 2017
Nu toti angajatii trebuie sa plateasca impozitul pe venit de 16% in anul 2017, potrivit legislatiei in vigoare. Prin aceasta masura, statul fie ofera protectie anumitor categorii de salariati, fie incurajeaza investitii si doreste revigorarea unor domenii de activitate.
Cand a fost reglementata procedura de scutire de impozit pentru 2017
Anul acesta beneficiaza de scutirea de la plata impozitului categoriile de salariati specificate in art. 60 din Codul Fiscal. Anul trecut au fost finalizate mai multe reglementari in acest sens.
Care sunt domeniile de activitate care sunt scutite de plata impozitului
Potrivit legii, o categorie de salariati care nu datoreaza impozit pe venit o reprezinta persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat ale caror venituri provin atat din activitati independente individuale sau realizate intr-o forma de asociere, din salarii si venituri asimilate salariilor, cat si venituri care provin din pensii. In cazul acestor persoane sunt neimpozabile si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele care sunt prevazute in art. 105 al Codului Fiscal. Aceste scutiri de la plata impozitului au fost reglementate prin Ordonanta nr.4/2015 care a intrat in vigoare la data de 1 februarie 2015.
Alta categorie scutita de la plata impozitului de 16% este cea a salariatilor incadrati pe o perioada determinata de 12 luni la angajatori care presteaza activitati sezoniere prevazute in art.1 al Legii 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2017. Este vorba despre cei care lucreaza ca sezonieri in domeniul turismului, alimentatiei publice si in restaurante.
Scutirea de impozit se aplica si in cazul persoanelor incadrate in activitati de cercetare – dezvoltare aplicativa si/sau dezvoltare tehnologica. Scutirea la impozit in cazul acestui tip de activitate a fost introdusa din august 2016, prin OUG 32/2016.
Potrivit legislatiei in vigoare, activitatea de cercetare – dezvoltare aplicativa si/sau dezvoltare tehnologica include o activitate de cercetare planificata, pentru a dobandi noi cunostinte si competente in scopul elaborarii unor noi produse, procese ori servicii sau pentru imbunatatirea semnificativa a celor existente. De asemenea, include si dezvoltarea experimentala, mai exact dobandirea, combinarea, modelarea si utilizarea unor cunostinte si competente relevante de ordin stiintific, tehnologic, de afaceri pentru a dezvolta produse, procese sau servicii noi ori imbunatatite.
Pentru persoanele scutite de la plata impozitului incadrate in activitati de cercetare – dezvoltare aplicativa si/sau dezvoltare tehnologica, este nevoie de documentele de infiintare pentru firma angajatorului sau de actul constitutiv, organigrama in care sa se evidentieze structura de dezvoltare-cercetare. Mai mult decat atat, este nevoie de copie dupa diploma de licenta, actele care sa contina datele de identificare pentru proiectul de cercetare, copia contractului individual de munca, fisa postului, fisa de pontaj asociata proiectului, documentul care sa evidentieze componentele aferente veniturilor din salarii obtinute de fiecare salariat angajat in proiect.
In cazul persoanelor cu handicap, pentru a beneficia de scutirea de la plata impozitului, acestea au obligatia sa depuna la platitorii de venituri actele care sa ateste faptul ca sunt incadrate in gradul de handicap grav sau accentuat.
Scutirea de impozit pentru programatori
Beneficiari ai acestei scutiri de impozit sunt si angajatii incadrati in activitatea de creatie de programe pentru calculator, de la 1 februarie 2017, potrivit Ordinului comun nr. 872/5932/2284/2903/2016 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator. Angajatorul trebuie sa aiba unul dintre urmatoarele coduri CAEN: 5821, 5829, 6201, 6202, 6209. La randul lor, programatorii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:
- posturile lor trebuie sa corespunda listei din anexa la ordin (administrator baze de date, analist, inginer de sistem in informatica, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic);
- postul se incadreaza intr-un compartiment specializat de informatica aflat in organigrama angajatorului (directie, oficiu, departament, serviciu, birou, compartiment ori altele similare);
- angajatul are o diploma de studii superioare de lunga durata sau o diploma acordata dupa terminarea ciclului I de studii universitare de licenta;
- angajatorul a realizat si a inregistrat distinct in balantele analitice, in anul fiscal precedent, venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator;
Societatile nou infiintate in cursul anului fiscal fac exceptie de la indeplinirea conditiei referitoare la venituri pentru anul infiintarii si pentru anul fiscal urmator. Exceptie fac si societatile care se afla in proces de reorganizare si acestea fiind exceptate de la conditia evidentierii veniturilor pentru anul in care a avut loc reorganizarea.
Este important de mentionat ca beneficiaza de scutire de impozit si cetatenii romani si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confedera?iei Elvetiene ale caror diplome sunt echivalate prin Ministerul Educatiei Na?ionale, cu diploma primita la terminarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau diploma acordata dupa ce a fost terminat ciclul I de studii universitare de licenta.
Documente justificatie pentru scutirea de impozit
In cazul angajatilor incadrati in activitatea de creatie pentru programe pentru calculator este nevoie de mai multe documente care sa justifice incadrarea lor pentru scutirea de la plata impozitului. Este vorba despre:
- actul constitutiv in cazul operatorilor economici;
- fisa postului;
- organigrama angajatorului;
- copia diplomei de studii universitare insotita de mentiunea “conform cu originalul”;
- copia contractului individual de munca insotit de mentiunea “conform cu originalul”;
- statul de plata care trebuie sa fie intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe venituri;
- comanda interna aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului care atesta solicitarea initierii procesului de creatie de programe pentru calculator;
- balanta analitica, document care sa reflecte distinct veniturile provenite din creatia de programe pentru calculator;
Angajatorul are obligatia sa pastreze la sediul firmei un dosar care sa cuprinda toate documentele justificative. Daca actele sunt pastrate in format electronic, atunci trebuie sa fie semnate cu o semnatura electronica extinsa.
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.