</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cat dureaza perioada de proba si cum este platita

by Mihaela Colesnic, 06 apr 2017 Legislatia muncii / Administrare de personal
Cat dureaza perioada de proba si cum este platita

Angajatorii folosesc perioada de proba pentru a vedea modul in care un nou angajat care a trecut printr-un proces de recrutare se descurca in companie si daca se ridica la nivelul calitatilor mentionate in CV.

Este o perioada nu numai in avantajul angajatorului, cat si in cel al salariatului, in orice profesie, pentru ca acesta isi va da seama daca are sau nu calitatile necesare pentru pozitia respectiva, daca asteptarile sale legate de noul job sunt ori pot fi satisfacute in timp sau nu. Nu exista motive pentru ca salariatul sa fie reticent fata de o perioada de proba si nici nu trebuie sa se simta incorsetat in firma sau in institutia ori institutiile unde isi va desfasoara activitatea, ci trebuie sa vada aceasta perioada exact ca pe un beneficiu. Atat angajatul, cat si angajatorul isi vor da seama ce fel de compatibilitati exista si/sau se pot crea intre ei, pe tot parcursul acestei perioade.

Se acorda pe o perioada stabilita in contractul individual de munca

Perioada de proba tine cont atat de tipul contractului individual de munca (daca este pe perioada determinata, nedeterminata sau temporar), cat si de functia pe care o detine salariatul.

Conform Codului Muncii, aceasta perioada este de maximum 90 de zile pentru angajatii care au o functie de executie si de cel mult 120 de zile pentru cei care detin o functie de conducere. Persoanele cu handicap au o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice.

Si daca lucrezi pentru o perioada determinata, poti sa treci printr-o perioada de proba, in functie de perioada contractuala stabilita intre partile contractante. Este vorba de maximum 5 zile lucratoare pentru persoanele care au semnat un contract individual pentru mai putin de 3 luni, de pana la 15 zile pentru un contract individual cu o durata intre 3 si 6 luni, de cel mult 30 de zile daca ai un contract de munca pe o durata mai mare de 6 luni, de maximum 45 de zile daca detii functii de conducere, iar contractul este pe o perioada mai lunga de 6 luni. In cazul angajatilor care incheie un contract de munca temporara, atunci perioada de proba este de 2 zile in cazul unei perioade de lucru mai scurte de o luna, de 5 zile pentru un contract care are o durata cuprinsa intre o luna si 3 luni, de 15 zile in cazul in care contractul de munca temporara se incheie pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni, de 20 de zile pentru cei care incheie un contract pentru mai mult de 6 luni si de 30 de zile in cazul celor cu functii de conducere, pentru un contract care tine mai mult de 6 luni. Potrivit legii, pe toata durata unui contract individual de munca, un angajat poate fi supus unei singure perioade de proba. In situatii exceptionale insa, precum schimbarea functiei pentru care lucreaza, la acelasi angajator, si daca angajatul lucreaza in conditii grele, periculoase, vatamatoare, atunci poate sa treaca printr-o noua perioada de testare a aptitudinilor . Plata salariului se face exact ca in cazul angajatilor care nu se afla in perioada de proba, exact asa cum a fost prevazut in momentul incheierii contractului dintre cele doua parti.

Angajatul de proba beneficiaza de toate drepturile de care are parte si un salariat mai vechi, prevazute in Codul Muncii si este platit exact ca ceilalti salariati. El are, de asemenea, obligatia de a respecta toate indatoririle si sarcinile prevazute in legislatia muncii, in contractul individual de munca, in cel colectiv de munca aplicabil, cat si in regulamentul intern al angajatorului. Pot exista si clauze facultative ale contractului individual de munca. Perioada de proba este considerata vechime in munca.

In ce situatii nu este nevoie de perioada de proba

Potrivit legii, nu trebuie sa treaca printr-o perioada de proba angajatii care au fost trecut printr-o concediere colectiva, ale caror posturi au fost reinfiintate in 45 de zile calendaristice si au fost reangajati cu prioritate si in cazul in care o persoana a fost angajata pe un post pe care inainte au lucrat de proba alte persoane timp de 12 luni la rand.

In lunile sau zilele de proba sau la sfarsitul perioadei se poate inceta contractul individual de munca printr-o notificare, in scris, fara sa fie nevoie de o perioada de preaviz. Un contract aflat in perioada de proba nu poate inceta prin demisie, este nevoie doar de notificare.

Ce ar trebui sa faca un angajator

Angajatorul trebuie sa se asigure ca noul coleg a inteles care ii sunt atributiile incluse in fisa postului, sa arate o atitudine deschisa si sa ii ofere suport ori de cate ori acesta are nevoie si, bineinteles, sa-i plateasca salariul convenit.

Tipsuri pentru angajati, pentru trece cu bine peste o perioada de proba

- Vorbeste cu colegii, fii sociabil inca din prima zi de serviciu!

- Colegii pot veni cu sarcini in plus, insa daca te simti depasit de situatie, invata sa spui NU!

- Nu pleca ultimul de la serviciu, doar ca sa “dea bine”, pentru ca angajatorul poate considera ca ai probleme cu managementul timpului!

- Nu vorbi cu niciun coleg despre nemultumirile tale legate de serviciu!

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide