</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Bolile infectocontagioase din grupa A, exceptie de la regula concediilor medicale cu durata de cel mult 7 zile

by Cristina Tanase , 13 mai 2024 Concedii
Bolile infectocontagioase din grupa A, exceptie de la regula concediilor medicale cu durata de cel mult 7 zile

În data de 7 mai 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 415, Ordinul nr. 2.447/493/2024 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017.

Conform Ordinulului nr.2.447/2024, medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în cel puțin două etape, din care prima etapă este de maximum 4 zile calendaristice, cu excepția incapacității temporare de muncă a persoanelor asigurate determinate de bolile infectocontagioase din grupa A și a incapacității temporare de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr.136/2020.

Astfel, apare o nouă excepție de la regulă, și anume, pentru certificatele medicale de incapacitate temporară de muncă determinate de bolile infectocontagioase din grupa A, față de situația anterioară, când excepția se aplica doar pentru incapacitate temporară de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării.

Concediile medicale de incapacitate temporară de muncă determinată de bolile infectocontagioase din grupa A sunt excepție și de la durata maximă de 28 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, întrucât durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu va cuprinde și zilele de concediu medical care se acordă pentru bolile infectocontagioase din grupa A.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide