</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Tot ce trebuie sa stii despre veniturile din drepturi de autor: cum se impoziteaza, avantaje si dezavantaje

Tot ce trebuie sa stii despre veniturile din drepturi de autor: cum se impoziteaza, avantaje si dezavantaje

Daca esti liber profesionist sau iti suplimentezi veniturile creand opere literare, artistice sau stiintifice si ai incheiat un contract de cesiune a drepturilor de autor, este imperativ sa cunosti cadrul legislativ actual, cat si avantajele si dezavantajele pe care le prezinta acest tip de contract, pentru a lua decizii financiare in cunostinta de cauza.

Ce reprezinta drepturile de autor 

Drepturile de autor reprezinta drepturile detinute de o persoana pentru prestarea unor activitati intelectuale care rezulta in realizarea unor inovatii si crearea unor opere unice. Veniturile realizate din drepturi de autor reprezinta orice compensare materiala acordata autorului acelor opere in urma cesionarii drepturilor de proprietate intelectuala unei alte persoane sau institutii contractante, prin incheierea unui contract legal.

Categorii ale drepturilor de proprietate intelectuala

Drepturile de autor sunt asociate oricarei proprietati literare, artistice sau stiintifice, precum realizarea unei opere literare, muzicale, cinematografice, fotografice sau arhitecturale, ori producerea unor materiale scrise, harti si ilustratii sau a programelor tehnologice si a descoperirilor stiintifice.

Acest tip de drepturi reprezinta una din cele doua ramuri ale ansamblului de proprietati intelectuale, alaturi de drepturile obtinute prin certificare, pentru proprietatea industriala acordata in urma brevetarii si inregistrarii unor marci unice. 

Avantajele contractelor incheiate pentru drepturi de autor

Acest tip de forma legala este potrivit celor cu profesii liberale si acelora care presteaza servicii in industrii creative, din cateva considerente:

  • Contractele se pot incheia rapid, cu multipli colaboratori sau beneficiari. In aceasta situatie nu mai e nevoie de alte documente si autorizatii suplimentare, asa cum se intampla in cazul formelor de organizare de tip PFA sau SRL.
  • Toate raspunderile si obligatiile contractuale sunt prevazute intr-un singur acord, care poate fi actualizat sau dizolvat cu usurinta dupa incheierea perioadei contractuale.
  • Veniturile si taxele se pot calcula cu mai mare usurinta, iar plata contributiilor este simplificata, in comparatie cu situatia fiscala a celorlalte forme de organizare legala.

Dezavantajele acestui tip de prestare de servicii

  • Plata lunara variaza in functie de proiectele finalizate. Astfel, nu poate fi vorba de un venit lunar constant.
  • Doar anumite tipuri de servicii pot fi prestate pe baza unui astfel de contract. Pentru alte servicii care nu fac parte din ansamblul activitatilor protejate de proprietatea intelectuala, contractul de drepturi de autor nu este valabil, iar prestatorul de servicii trebuie sa detina si o alta forma legala, care sa-i permita sa emita facturi pentru munca prestata.
  • Cadrul legislativ este schimbator, iar impozitul pentru veniturile realizate din drepturi de autor se poate schimba de la un an la altul, ducand la lipsa sigurantei financiare pentru cei care opereaza exclusiv cu acest tip de contract.
  • Nu ofera beneficiile fixe si flexibile incluse in alte contracte de munca

Vezi aici ultimele noutati referitoare la indemnizatia de crestere si ingrijire copil in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala

Cadrul legislativ din 2018 privind drepturile de proprietate intelectuala 

In prezent, cadrul legislativ pentru recunoasterea drepturilor de autor este reglementat prin Legea 8/1996, iar Legea 227/2015 cuprinde noile reglementari cu privire la Codul Fiscal. Totusi, dupa controversele provocate de modificarile fiscal-bugetare propuse pentru inceputul acestui an, fiscalitatea acestor tipuri de venituri a fost revizuita si reglementată prin Ordonanța de urgentă nr. 18/2018. Aceasta Ordonanta de Urgenta a intrat in vigoare la data de 23 martie 2018 si prevede simplificarea mecanismului de declarare si plata a taxelor pentru cei care obtin venituri din activitati independente.

In ceea ce priveste procedura inregistrarii unui contract de cesiune a drepturilor de autor in scopuri de TVA, contractul se inregistreaza la ANAF in termen de 30 de zile de la semnarea acestuia, prin depunerea urmatoarelor documente:

  • declaraţia 020 - „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane”;
  • o copie a actului de identitate;
  • o copie a contractului semnat de ambele parti contractante.

Cum se impoziteaza veniturile din drepturi de autor

Cuantumul si modul in care se face impozitarea veniturilor castigate din drepturi de autor variaza in functie de cateva considerente. 

Calculeaza acum cu ajutorul www.calculatorvenituri.ro!

 1In functie de partea contractanta care se obliga la plata impozitului, veniturile realizate din drepturi de autor se impart in doua categorii:

  • Cu retinere la sursa, atunci cand obligatiile sunt platite de cel care comisioneaza acel serviciu, nu de prestatorul de servicii. Aceasta situatie este cel mai frecventa intalnita, mai ales in cazul institutiilor care contracteaza mai multi colaboratori in numele carora platesc automat aceste contributii. Firma care plateste aceste drepturi de autor trebuie sa calculeze si sa plateasca impozitu/contributiile sociale  corespunzatoare la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care taxele au fost retinute.
  • Venituri realizate din activitati independente, in cazul in care prestatorul de servicii se autorizeaza siisi tine propria contabilitate si isi plateste singur toate contributiile la stat. Aceasta optiune este potrivita celor care incaseaza venituri consistente din multiple surse. Pentru retinerea impozitului din aceste venituri inregistrate, persoanele fizice trebuie sa depuna Declarația unică până la data de 15 martie a anului urmator pentru care se achita acea contributie.

2. In functie de cuantumul veniturilor obtinute din drepturi de autor, impozitul se poate calcula astfel:

  • Pe baza contractului de drepturi de autor, impozitul reprezinta 10% din venitul net acumulat, iar venitul net se calculeaza prin deducerea cotei forfetare de 40% din valoarea venitului brut. Impozitul datorat se retine direct la sursa, deci se plateste automat in momentul platii veniturilor cuvenite, conform prevederilor contractuale. Exceptie de la plata acestui tip de impozit fac persoanele cu handicap sever. Persoanele care desfasoara activitatea in mod independent, pot alege sa isi plateasca singuri impozitul, pe baza datelor din contabilitate.
  • In cazul salariatilor si al pensionarilor, cuantumul de 10% este singurul impozit retinut pentru acest tip de venituri, conform prevederilor Codului Fiscal.
  • Situatia este aceeasi pentru cei care realizeaza din drepturile de autor un venit anual net aflat sub pragul de 22.800 de lei (echivalentul a 12 salarii brute la nivelul minim pe economie) pentru fiecare contract de colaborare incheiat. Totusi, chiar daca aceste persoane nu sunt angajate in alta parte, ele pot opta sa-si achite contributiile necesare pentru sistemul de asigurari sociale (CAS) si asigurari sociale de sanatate (CASS).
  • Daca veniturile anuale obtinute dintr-un singur contract de acest fel depasesc plafonul de 22.800 de lei, atunci taxele retinute vor fi in valoare de 10% din venitul net + 25% CAS + 10% CASS . Daca prestatorul de servicii depaseste acest prag pentru mai multe contracte, atunci contributiile sociale se achita de catre o singura firma (cea desemnata de contribuabil) prin depunerea declaratiei 112 de catre platitorul desemnat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoraza obligatia fiscala.
  • De asemenea, daca o persoana incaseaza venituri din drepturi de autor din partea mai multor firme si niciuna dintre aceste colaborari nu-i aduce o suma anuala echivalenta cu pragul minim, insa valoarea cumulata a veniturilor depaseste acel plafon, atunci acea persoana trebuie sa depuna declaratia unica si sa plateasca taxele aferente pana la data de 15 martie a anului pentru care se achita acea contributie.

 Calculeaza acum indemnizatiile pentru fiecare situatie de mai sus cu ajutorul calculatorvenituri.ro!

Prin urmare, contractele privind cesiunea drepturilor de autor ofera o mare libertate si flexibilitate creatorilor de opere literare, artistice sau stiintifice, care au luxul de a-si alege colaboratorii si modul preferat de lucru. Insa aceasta libertate se castiga cu pretul renuntarii la beneficiile asigurate prin contractele clasice de munca si trebuie dublata de un anumit grad de responsabilizare privind plata impozitelor corespunzatoare si a asigurarilor necesare.

 

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide