</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Revolutia fiscala - Ce se intampla cu indemnizatiile de concediu medical?

Revolutia fiscala - Ce se intampla cu indemnizatiile de concediu medical?

Mare parte dintre Modificarile Codului Fiscal de la inceputul anului nu au fost clarificate, desi suntem in luna februarie deja. Sunt aspecte care nu mai sunt prevazute, prevederile sunt vagi si astfel angajatorii sunt fortati sa aplice legea interpretand cum li se pare mai correct, cum este cazul datorarii contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra indemnizatiilor de concediu medical si mai sunt si prevederi, care desi sunt clare sunt prevazute ca neechitabile, precum e situatia valorii nete a indemnizatiilor de concediu medical.

Ce s-a intamplat cu indemnizatiile de concediu medical? Care este motivul pentru care valoarea neta a acestora s-a diminuat, in anumite cazuri considerabil?

In cazul indemnizatiilor pentru care nu se datoreaza impozit, care sunt spre exemplu indemnizatiile de maternitate, ingrijire a copilului bolnav, risc maternal si care se suporta integral din Fondul National de Asigurari Sociale de Sanatate, singura contributie care s-a datorat si se datoreaza in continuare este cea de asigurari sociale (pensii), cu mentiunea ca valoarea acesteia a crescut considerabil, o data deoarece cota contributiei a crescut de la 10.5% la 25% si pe de alta parte baza acesteia a crescut considerabil, fiind de 35% din castigul salarial mediu brut, care a crescut de la 3131 lei in anul 2017 la 4162.

Indemnizatiile brute se vor calcula in acelasi mod ca si pana acum – media zilnica a veniturilor brute din ultimele 6 luni inmultita cu numarul de zile lucratoare de concediu medical. Problema intervine in cazul concediilor de maternitate, care se intaind pe perioade de pana la 4 luni jumatate si care au inceput la finalul anului 2017 sau la inceputul anului 2018, deoarece acestea vor pastra aceeasi indemnizatie zilnica de la momentul acordarii concediului medical si pentru cele care vor mai avea in baza de calcul venituri brute din anul 2017, care sunt mult sub nivelul celor din anul 2018, ajustate dupa transferul contributiilor de la angajator la angajat, pentru a se pastra nivelul net al indemnizatiei. In plus, cu cat este mai mic venitul, cu atat mai mare va fi resimtit impactul.

Mai jos vom lua exemplul unei indemnizatii de maternitate acordata incepand cu 1 decembrie 2017, pentru un salariat care a obtinut salariul minim in ultimele 6 luni anterioare concediului de meternitate.

Astfel, desi numarul de zile lucratoare pentru care se calculeaza indemnizatia bruta este cu 3 mai putine in decembrie decat in ianuarie, valoarea neta a indemizatiei este in ianuarie cu 8% mai mica decat in decembrie.

Problema in acest caz este ca pentru aceste indemnizatii, spre deosebire de situatia restului salariatilor care lucreaza in regim normal, cei aflati in concedii de materniate sunt penalizati, iar in cazul in care angajatorul ar dori sa compenseze diferentele negative, costul total al angajatorului ar creste de 4.3 ori fata de perioada anterioara.

Decembrie 2017

Ianuarie 2018

Media zilnica

(1) = 1450 * 6 / 127

68.5

(1) = 1450 * 6 / 127

68.5

Numar zile

(2)

18

(2)

21

% indemnizatie

(3)

85%

(3)

85%

Indemnizatie bruta

(4) = (1) * (2) * (3)

1048

(4) = (1) * (2) * (3)

1223

CAS

(5) = 10.5% * 35% * 3131

115

(5) = 25% * 35% * 4162

364

Indemnizatie neta

(6) = (4) - (5)

933

(6) = (4) - (5)

859

Diferenta %

-8%

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide