</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Propunerile de modificare a contributiilor sociale individuale afecteaza PFA-urile?

by Mihaela Colesnic , 27 sept 2016 PFA
Propunerile de modificare a contributiilor sociale individuale afecteaza PFA-urile?

Proiectul de modificare a Codului Fiscal care prevede modificari ale cotelor de contributii de asigurari sociale a generat inclusiv controverse asupra impactului pe care modificarea cotelor individuale le au asupra PFA-urilor.

Desi Anca Dragu, Ministrul Finantelor Publice a declarat ca nu sunt incluse masuri menite sa aduca poveri fiscale suplimentare, in cazul persoanelor fizice autorizate, prin cresterea cotelor individuale ale contributiilor sociale, care se aplica la aceleasi baze de calcul, s-a ajuns la dublarea sumelor datorate la Bugetul asigurarilor sociale de stat.

Cotele individuale ale contributiei de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate au crescut de la 10,5% la 21,7%, respectiv de la 5,5% la 8,9%.

In cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente, baza anuala de calcul a celor doua contributii este diferenta dintre venituri si cheltuieli in cazul celor pentru care determinarea venitului anual net se face in sistem real, respectiv norma de venit in cazul celor pentru care venitul net anual se determina pe baza normelor de venit.

Considerand un contribuabil care realizeaza venituri din activitati independente ca persoana fizica autorizata ce a optat pentru determinarea venitului net anual pe baza nromelor de venit si pentru care norma anuala de venit este stabilita la 27.000 lei, valoarea actuala a contributiilor sociale si impozitului datorate anual este 32% din norma de venit (8.640 lei). Potrivit cotelor propuse de Proiectul de modificare a Codului Fiscal, valoarea contributiilor sociale si impozitului datorate anual este de 46,6% raportat la norma de venit (12.582 lei).


PFA NORMA DE VENIT ACTUAL

TOTAL COST CONTRIBUTII SI IMPOZIT8,640
Norma de venit27,000

Cota RON
A Contributii sociale 16% 4,320
1 Contributia de asigurari sociale de sanatate 5.5% 1,485
2 Contributia de asigurari sociale 10.5% 2,835
B Impozit pe venit 16% 4,320

PFA NORMA DE VENIT PROIECT LEGE

TOTAL COST CONTRIBUTII SI IMPOZIT12,582
Norma de venit27,000

Cota RON
A Contributii sociale 30.6% 8,262
1 Contributia de asigurari sociale de sanatate 8.9% 2,403
2 Contributia de asigurari sociale 21.7% 5,859
B Impozit pe venit 16% 4,320


Aceeasi proportie se pastreaza si in cazul contributiilor si impozitului datorate de persoane fizice autorizate care determina venitul net anual in sistem real, diferenta fiind ca baza de calcul in acest caz este diferenta dintre venituri si cheltuieli.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide