</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cum infiintezi o intreprindere individuala si care sunt avantajele fata de PFA sau SRL

by Mihaela Colesnic , 23 feb 2018 PFA
Cum infiintezi o intreprindere individuala si care sunt avantajele fata de PFA sau SRL

Daca iti doresti sa lucrezi pe cont propriu, formele juridice prin care poti face acest lucru sunt intreprinderea individuala, SRL-ul si PFA-ul. Intre prima si ultima nu exista diferente foarte mari, acestea fiind considerate si variantele cele mai comode, atunci cand vrei sa iti infiintezi propria firma. Iata ce trebuie sa stii, in primul rand, despre intreprinderea individuala, care are un singur fondator si cere cunostinte minime de contabilitate.

 1. Informatii generale despre intreprinderea individuala
 2. De ce o intreprindere individuala si nu PFA sau SRL?
 3. Cum infiintezi o intreprindere individuala
 4. Care este regimul fiscal al unei intreprinderi individuale
 5. Cum poate fi inchisa o intreprindere individuala

Informatii generale despre intreprinderea individuala

Persoanele care vor sa lucreze pe cont propriu, fara a infiinta insa o societate comerciala, sunt puse in situatia de a alege intre PFA (persoana fizica autorizata), SRL (societate cu raspundere limitata), SRL-D (societate cu raspundere limitata - debutant) si intreprinderea individuala.

Alegerea celei mai bune forme de organizare juridica trebuie sa tina cont, in primul rand, de tipul activitatii desfasurate si de veniturile realizate: daca activitatile independente sunt mai degraba ocazionale si creative (au legatura cu proprietatea intelectuala), sunt incheiate, de obicei, contracte de drepturi de autor. Altfel, cea mai simpla alegere, atunci cand esti la inceput de drum, ar putea fi intreprinderea individuala, care aduce cateva avantaje:

 • este fondata de o singura persoana, dar te poti asocia cu partenerul de viata ulterior
 • poti alege intre a colabora cu un contabil sau a te ocupa singur de contabilitate
 • infiintarea unei intreprinderi individuale este rapida
 • poti avea angajati (pana la 8 angajati)
 • poti retrage cu usurinta bani, fara taxe suplimentare catre stat

Pe de alta parte, impozitul pe venit, la care se adauga contributiile sociale, nu este tocmai mic, si, un detaliu care nu trebuie trecut cu vederea: nu poti infiinta o intreprindere individuala decat daca detii o calificare pentru respectivul domeniu de activitate. Ai putea avea, asadar, nevoie de cursuri, inainte sa iti pui ideile in practica. Un alt dezavantaj: in situatia in care acumulezi datorii, vei raspunde pentru aceste obligatii cu bunurile personale.

De ce o intreprindere individuala si nu PFA sau SRL

Conditiile de infiintare, forma de organizare, cat si obligatiile fiscale, fac ca intreprinderea individuala sa fie destul de asemanatoare cu PFA-ul. Diferentele apar la numarul de angajati (maximum 3 la PFA si maximum 8, in cazul intreprinderii individuale) si numarul codurilor CAEN, care indica diferite tipuri de activitati - o intreprindere individuala poate avea mai multe coduri, comparativ cu un PFA.

In ceea ce priveste varianta SRL, aici contabilitatea este mult mai complexa si nu poti scoate bani din firma fara sa platesti un impozit pe dividende. Pe de alta parte, un SRL poate desfasura un numar mare de activitati, poate avea mai multi asociati si administratori, iar taxele sunt cele aplicate pentru microintreprinderi si sunt mai avantajoase.

Cum infiintezi o intreprindere individuala

O intreprindere individuala poate fi infiintata in maximum 3 zile si poate fi desfiintata aproape la fel de rapid . Asa cum precizam mai sus, este necesara o calificare in domeniu, dar altfel, procesul nu este deloc complicat.

Iata ce acte trebuie sa depui la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in raza caruia se afla sediul ales pentru desfasurarea activitatii:

 • Initial, se rezerva aici denumirea intreprinderii individuale, dupa ce se depune, mai intai, o cerere pentru a fi verificata disponibiliatea numelui; in acest scop, ti se va cere sa completezi trei denumiri posibile, toate plecand de la numele titularului; tot acum trebuie sa stabilesti principalul obiect de activitate , in functie de codurile CAEN;
 • Urmeaza depunerea la ghiseu a urmatoarelor documente: cererea de inregistrare; dovada disponibilitatii denumirii obtinuta anterior tot de la Oficiul Registrului Comertului; cartea de identitate sau o fotocopie; specimentul de semnatura al titularului; documente care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional; documente care atesta pregatirea profesionala a fondatorului in domeniul vizat; declaratie pe propria raspundere care atesta indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia din domeniul sanitar, al protectiei mediului si protectiei muncii.

In 2017, au fost eliminate taxele platite pana atunci la Registrul Comertului pentru inregistrarea unei intreprinderi individuale sau a unui SRL sau PFA.

Care este regimul fiscal al unei intreprinderi individuale

Intreprinderile individuale pot fi inregistrate la ANAF in sistem real sau ca norma de venit.

 • In sistem real, taxele sunt mai mari (16% impozit, plus contributiile sociale pentru sanatate si pensie) se platesc anticipat, trimestrial, si esti nevoit sa tii un registru de incasari si plati.
 • In cazul normei de venit, se plateste o suma fixa, care include de asemenea impozitul pe venit si contributiile sociale. Este o varianta mai avantajoasa financiar, dar vine cu doua neajunsuri: ai obligatia sa te limitezi la o singura activitate si platesti aceasta taxa chiar daca activitatea intreprinderii tale cunoaste intreruperi. Pentru a afla daca te incadrezi aici, verifica daca activitatea (una singura) desfasurata de tine se regaseste pe lista codurilor CAEN incluse la norma de venit.

Ce trebuie sa mai stii? Printre declaratiile fiscale pe care trebuie sa le depui pentru o intreprindere individuala se numara urmatoarele:

 • declaratia 112 - referitoare la contributiile sociale si impozitul pe venit;
 • declaratia 200 - referitoare la venitul realizat in anul anterior;
 • declaratia 201 - in cazul in care veniturile sunt realizate din strainatate;
 • declaratia 220 - referitoare la venitul realizat pe anul in curs;
 • declaratiile TVA - se depun deconturile TVA, lunar sau trimestrial.

Cum poate fi inchisa o intreprindere individuala

O intreprindere individuala poate fi desfiintata in maximum o saptamana, dupa depunerea actelor necesare la Registrul Comertului. Acestea se refera la actul de identitate al titularului, cererea de inregistrare a solicitarii de radiere, certificatul de inregistrare si certificatul de constatare a activitatii desfasurate.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Program Facturare Gratuit 22 oct 2018

  Indiferent de tipul de societate ales, programul de emis facturi QInvoices vine in intampinarea companiilor cu o solutie de facturare profesionala.

  Centralizarea facturilor este un element cheie pentru orice societate, pentru ca elimina riscul de a pierde sau deteriora facturi.

  Mai multe detalii gasiti aici: www.qsolutions.ro/program-facturare/


Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide