</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Programul Rabla 2020 pentru masini si electrocasnice

by Calculator Venituri , 25 sept 2019 Data modificarii: 29 iun 2020 Venituri salariale / Beneficii
Programul Rabla 2020 pentru masini si electrocasnice

Programul Rabla pentru masini se desfasoara din anul 2005 si prin intermediul acestuia cei interesati pot cere autoritatilor bani pentru a inlocui masina veche cu una noua, mai putin poluanta, iar autovehiculul vechi va fi predat spre casare. De asemenea, persoanele care doresc sa isi inlocuiasca electrocasnicele vechi, cu consum mare de energie, cu unele noi pot primi, prin intermediul programului Rabla pentru electrocasnice, bani de la stat pentru acest lucru. Finantarea celor doua programe se realizeaza din veniturile Fondului pentru mediu.

Din acest articol vei putea afla care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a beneficia de aceste facilitati, care este valoarea voucherelor si care este tratamentul fiscal al acestora.

Cadru legislativ

Programul Rabla pentru masini sau Rabla Clasic isi gaseste reglementarea legala in Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2017 – 2019.

In plus, Ordinul nr. 500/2019 pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic stabileste cadrul legislativ aplicabil Programului Rabla pentru electrocasnice.

Cum poti beneficia de Programul Rabla Clasic?

Potrivit Ordinului nr. 661/2017, pot participa la program persoanele fizice care au domiciliul sau resedinta in Romania si nu au obligatii de plata la bugetul local. Daca aceste doua conditii sunt indeplinite cumulativ, persoana interesata trebuie sa urmeze urmatorii pasi:

  • s-a inscris la un producator validat in vederea achizitionarii unui autovehicul nou, obtinand nota de inscriere;
  • a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat si a obtinut certificatul de distrugere;
  • a radiat din evidenta circulaţiei autovehiculul uzat si a obtinut certificatul de radiere;
  • a prezentat producatorului validat dovada distrugerii si a radierii din evidenta circulatiei a autovehiculului uzat;
  • a achizitionat autovehiculul nou de la producatorul validat care a eliberat nota de inscriere.

Acte necesare

Primul pas pe care trebuie sa il urmeze persoana interesata de program este sa se adreseze producatorului modelului de masina pe care doreste sa o achizitioneze pentru inregistrare. In acest scop, trebuie sa intocmeasca un dosar care cuprinde:

  • actul de identitate al solicitantului, in copie
  • certificatul de inmatriculare a masinii vechi, in copie legalizata
  • cartea de identitate a masinii, in copie legalizata
  • certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale, din care sa rezulte ca solicitantul are indeplinite obligatiile de plata a taxelor, impozitelor si amenzilor catre bugetul local
  • o declaratie pe propria raspundere a proprietarului masinii vechi prin care declara ca prima de casare va fi folosita personal pentru cumpararea unei masini sau ca transmite dreptul de folosinta a acestei prime altei persoane.

In 30 de zile de la data inscrierii in program, proprietarul masinii vechi va trebui sa se adreseze unui colector autorizat pentru distrugerea sau dezasamblarea masinii. In urma acestei actiuni, colectorul autorizat ii va elibera proprietarului un certificat de distrugere a masinii vechi, document pe baza caruia se va realiza radierea din circulatie a masinii.

Ultimul pas este cumpararea efectiva a masinii noi, care trebuie sa aiba loc in cel mult 120 de zile. In momentul achizitionarii masinii, producatorul va scadea din pretul acesteia valoarea primei de casare.

Criterii de eligibilitate pentru Programul Rabla pentru electrocasnice

Ordinul 500/2019 prevede ca pot beneficia de finantare in cadrul programului persoanele fizice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • este persoana fizica cu domiciliul in Romania;
  • nu are obligatii restante la bugetul de stat si la bugetul local la data achizitionarii unui echipament electric si electrocasnic;
  • are varsta de minimum 18 ani si bulletin/carte de identitate valabila;
  • se obliga sa predea, in momentul achizitionarii unui electrocasnic nou, un electrocasnic uzat echivalent, din aceeasi categorie, respectiv: categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/ congelatoare, categoria aparate de aer conditionat/aparate de aer conditionat portabile, categoria masini de spalat vase, categoria masini de spalat rufe, categoria televizoare;
  • isi da acordul cu privire la prelucrarea datelor si informatiilor furnizate de catre Administratia Fondului de Mediu (AFM), precum si cu privire la transmiterea acestora catre terte institutii sau persoane juridice in vederea verificarii indeplinirii tuturor obligatiilor prevazute de legislatia in vigoare.

Primul pas pe care orice persoana interesata trebuie sa il urmeze pentru a obtine finantare in cadrul programul este inscrierea in aplicatia online furnizata de Administratia Fondului pentru Mediu. După inscrierea solicitantului si primirea unui mesaj de confirmare, AFM procedeaza la aprobarea finantarii.

Dupa primirea voucherului, comerciantul se obliga sa asigure, cu titlu gratuit, preluarea echipamentului electric sau electrocasnic direct sau prin intermediul colectorilor autorizati. Dupa cum mentionam mai sus, persoana fizica beneficiaza de valoarea unui voucher la achizitionarea unui echipament electric sau electrocasnic eligibil, in schimbul predarii unuia vechi echivalent (din aceeasi categorie).

Valoarea voucherelor pentru Rabla 2020 si impozitarea acestora

In ceea ce priveste Programul Rabla pentru masini, valoarea voucherelor este prevazuta de Ordinul nr. 661/2017 care stabileste cuantumul primei de casare pentru anul 2019 la suma de 6.500 lei. In plus, la prima de casare se poate adauga un ecobonus, in urmatoarele conditii:

  • la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km in regim de functionare mixt, se acorda un ecobonus in valoare de 1.000 lei, pentru anul 2019;
  • la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acorda un ecobonus in valoare de 1.700 lei.

Referitor la electrocasnice, valoarea voucherelor este stabilita de Ordinul 500/2019, astfel:

  • 200 lei pentru mașini de spalat rufe cu eficienta energetica A++;
  • 300 lei pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica A+++;
  • 300 lei pentru aparate de aer conditionat cu eficienta energetica la racire (A+++/A++);
  • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare cu eficienta energetica A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare cu eficienta energetica A+++.

Voucherul pentru autovehicule trebuie trecut in Declaratia Unica, declaratie care se depune online din Spatiul Privat Virtual de pe site-ului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Pe de alta parte, voucherele pentru electrocasnice se incadreaza in art. 62, lit f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, potrivit caruia nu sunt impozabile “veniturile de orice fel, in bani sau in natura, primite la predarea deseurilor din patrimoniul personal”.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide