</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Prelungirea acordarii concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului si a stimulentului de insertie dupa 15 iunie

by Maria Ciudin , 15 iun 2020 Beneficii / Concedii / COVID-19
Prelungirea acordarii concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului si a stimulentului de insertie dupa 15 iunie

Pe 12 iunie 2020 a intrat in vigoare Ordonanta de urgenta nr. 97/2020 pentru implementarea unor masuri de simplificare administrativa in domeniul protectiei sociale, precum si pentru acordarea unor drepturi si beneficii de asistenta sociala in domeniile de activitate in care se mentin restrictii.

Cele mai importante masuri adoptate prin Ordonanta de Urgenta nr. 97/2020 cu referire la concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie sunt urmatoarele:

Persoanele care, dupa data de 13 iunie 2020, se afla intr-o situatie de imposibilitate a realizarii de venituri supuse impozitului, activitatea acestora desfasurandu-se in domeniile de activitate in care se mentin restrictii potrivit actelor emise de autoritatile competente, beneficiaza in continuare de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului cu dizabilitati, precum si de concediul si indemnizatia de acomodare pana la ridicarea restrictiilor, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020.

Astfel, persoanele care nu isi pot relua activitatea profesionala intrucat activeaza intr-un domeniu in care se mentin restrictii pot beneficia in continuare de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului cu dizabilitati, precum si de concediul si indemnizatia de acomodare pana la ridicarea restrictiilor, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020.

Pentru a beneficia de aceste prevederi persoana indreptatita transmite prin posta electronica la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti urmatoarele acte:

a. cerere prin care solicita acordarea in continuare a dreptului

b. adeverinta eliberata de angajator prin care se certifica faptul ca persoana isi desfasoara activitatea intr-un domeniu in care se mentin restrictii de activitate

c. in cazul prelungirii indemnizatiei de concediu, persoana indreptatita va depune si acordul scris al angajatorului pentru prelungirea perioadei de concediu.

In situatia in care persoana realizeaza venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, aflandu-se in domenii restrictionate prin decizii ale autoritatilor, cererea acesteia va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere care atesta ca isi desfasoara activitatea intr-un domeniu in care se mentin restrictii de activitate.

Prin derogare de la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, persoanele care, dupa data de 13 iunie 2020, se afla intr-o situatie de imposibilitate a realizarii de venituri supuse impozitului, beneficiaza de stimulentul de insertie, pana la ridicarea restrictiilor, si in situatia in care copilul, in aceasta perioada, a implinit varsta de 3 ani sau 4 ani in cazul copilului cu dizabilitate.

In cazul in care persoanele care, dupa data de 13 iunie 2020, se afla intr-o situatie de imposibilitate a realizarii de venituri supuse impozitului, beneficiare ale stimulentului de insertie, inclusiv cu prelungirea prevazuta de art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 isi reiau activitatea si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, in conditiile legii, atunci stimulentul de insertie se acorda, pe baza de cerere, de la data realizarii veniturilor si pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau 4 ani, in cazul copilului cu dizabilitate.

Pentru persoanele care, dupa data de 13 iunie 2020, se afla intr-o situatie de imposibilitate a realizarii de venituri supuse impozitului, beneficiare ale indemnizatiei pentru cresterea copilului acordarea stimulentului de insertie se face de la data depunerii cererii, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitate.

Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pana la data de 31 decembrie 2020, persoanelor care, dupa data de 13 iunie 2020, se afla intr-o situatie de imposibilitate a realizarii de venituri supuse impozitului, beneficiare ale indemnizatiei pentru cresterea copiilor nu li se aplica art. 11 din Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 (prevederile referitoare la luna tatalui).

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide