</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Pacientii care au suferit arsuri grave vor putea beneficia de concediu medical pentru toata durata tratamentului, inclusiv pentru perioada de recuperare

by Liliana Moldoveanu , 02 sept 2021 Concedii / Legislatia muncii
Pacientii care au suferit arsuri grave vor putea beneficia de concediu medical pentru toata durata tratamentului, inclusiv pentru perioada de recuperare

Prin Ordonanța Guvernului nr. 14/2021 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 831/31.08.2021, Guvernul a aprobat acordarea concediului medical pentru pacienții care au suferit arsuri grave pe întreaga perioadă a tratamentului precum și pentru perioada de recuperare.

Ordonanța modifică articolul 13,alineatul (3)din OUG nr. 158/2005 astfel:

"La articolul 13,alineatul (3)va avea următorul cuprins:

(3)Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale și pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv pentru perioada de recuperare, și se diferențiază după cum urmează:

  1. a)un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătății;
  2. b)un an și 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii;
  3. c)pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru tuberculoză;
  4. d)pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv pentru perioada de recuperare."

Ordonanța plasează acest tip de concediu medical în categoria celor pentru care nu este necesară prezentarea adeverinței eliberată de plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 luni și nu este necesară îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare. De asemenea, acest tip de concediu medical nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni.

Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru concediul medical acordat pacienților cu arsuri grave, pentru întreaga perioadă de tratament, inclusiv pentru perioada de recuperare, este de 100% din baza de calcul în loc 75% cât era până în prezent.

Măsurile conținute de prezenta ordonanță se voraplica începând cu data de 3 septembrie, însă, pentru a fi aplicabile pe deplin, este nevoie și de modificarea normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005 aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătatenr. 15/2018/1.311/2017, modificare ce trebuie aprobată în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței 14/2021. Prin ordinul de modificare a normelor vor fi stabilite tipurile de arsuri pentru care se vor aplica prevederile OG nr. 14/2021.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide