</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

OUG privind declaratia unica aprobata de Guvern. Drepturile de proprietate intelectuala sunt impozitate ca si categorie separata

OUG privind declaratia unica aprobata de Guvern. Drepturile de proprietate intelectuala sunt impozitate ca si categorie separata

La finalul saptamanii trecute ordonanta privind declaratia unica a fost aprobata de Guvern. Trecem mai jos in revista principalele modificari preconizate conform comunicatului de presa al Ministerului de Finante si conform proiectului de OUG.

Update: in Monitorul Oficial nr. 260/23 martie 2018 a fost publicata forma finala a OUG 18/2018, care modifica Codul fiscal in vederea introducerii declaratiei unice si a altor prevederi care ajusteaza noul regim al contributiilor sociale, dupa cum a fost prezentat si in articol.

In ceea ce priveste drepturile de proprietate intelectuala (care includ drepturile de autor), au fost aduse cateva modificari suplimentare fata de proiectul de OUG. Pentru drepturile de proprietate intelectuala pentru care s-a optat in contract pentru retinerea la sursa a impozitului pe venit, se vor retine la sursa si contributiile sociale, CAS si CASS, daca veniturile estimate pentru anul 2018 sunt peste plafonul anual de 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 22.800 lei.

Din modificarile aduse de OUG 18/2018 la articolele 151 si 174 din Codul fiscal, pare sa rezulte ca in acest caz nu se mai depune declaratia unica, si se vor retine la sursa, acum sau in lunile urmatoare, CAS si CASS inclusiv pentru lunile ianuarie si februarie 2018, la nivelul stabilit in contract. Reaminitim ca baza impozabila lunara este la nivelul salariului minim pe economie in cazul CASS si nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie in cazul CAS. OUG 18/2018 prevede ca: „nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei venitului ales precizat in contract”.

De asemenea, se specifica ca platitorii de venit vor utiliza pentru declararea la ANAF a CAS si CASS retinute la sursa pentru drepturile de proprietate intelectuala acelasi formular utilizat pentru declararea contributiilor sociale pentru angajatii proprii, respectiv formularul 112.

Mentionam ca drepturile de autor sunt tratate ca si categorie separata in ceea ce priveste impozitarea lor, dupa cum le prezentam si noi mai jos.

Noul mecanism de stabilire al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii

Prin ordonanta de urgenta se trece la un sistem de autoimpunere prin care impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii se stabilesc de contribuabil prin depunerea declaratiei unice.

CAS (contributia de asigurari sociale) va fi datorata de catre cei care obtin venituri din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala si CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) va fi datorata de catre cei care obtin venituri din activitati independente, inclusiv drepturi de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, agricultura, silvicultura si piscicultura, asocieri cu persoane juridice, investitii si venituri din alte surse. 

Aceste doua contributii sunt datorate daca veniturile estimate depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, respectiv de 22.800 lei pentru anul 2018.

Pentru impozitul pe venit se mentine retinerea la sursa, cu impunere finala, in cazul urmatoarelor categorii de venituri :

  • Drepturi de proprietate intelectuala
  • Asocieri cu persoane juridice
  • Arenda si asocieri cu persoane juridice
  • Dividende, dobanzi, lichidarea unei persoane juridice
  • Premii si jocuri de noroc
  • Venituri din alte surse

In cazul primelor 3 categorii enumerate se va retine la sursa si CAS si CASS. Retinerea la sursa nu se va efectua daca venitul estimat pentru fiecare sursa de venit este mai mic decat 12 salarii minime brute pe tara, respectiv 22.800 lei pentru anul 2018.

In cazul in care venitul estimat este sub plafon, iar ulterior venitul realizat depaseste plafonul, contribuabilul va depune declaratia unica si va datora CAS si CASS pentru 12 luni. 

CAS va fi 25% aplicat la o baza impozabila la alegere, dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie. CASS va fi 10% aplicat la o baza impozabila situata la nivelul salariului minim brut pe economie.

Persoanele care au venituri estimate sub plafon si cele care nu obtin venituri pot opta sa plateasca CASS ca sa poata beneficia de serviciile sistemului public de sanatate. Conform proiectului de OUG, daca persoanele care au venituri estimate sub plafon depun declaratia unica pana la termenul legal de depunere, atunci vor datora CASS la nivelul a 6 salarii minime pe economie si vor beneficia de asigurare timp de 12 luni. Persoanele fara venituri vor datora CASS la nivelul a 6 salarii minime pe economie indiferent de data depunerii.

Prin introducerea acestui sistem se elimina emiterea de catre ANAF a deciziilor de impunere pentru platile anticipate. De asemenea, prin introducerea declaratiei unice se elimina sapte declaratii fiscale (D200, D 201, D 220, D221, D600, D604, D605).

Bonificatii pentru achitarea integrala a obligatiilor

Se prevede si acordarea unor bonificatii si implicit reducerea obligatiilor fiscale anuale dupa cum urmeaza:

  1. 5% daca declaratia unica se depune pana la 15 iulie 2018 prin mijloace electronice, iar obligatiile fiscale sunt achitate integral pana la 15 martie 2019; 
  2. 5% daca obligatiile fiscale sunt achitate integral pana la 15 decembrie 2018.

Daca sunt indeplinite cumulativ conditiile mentionate, bonificatia acordata va fi de 10%.

Drepturile de proprietate intelectuala

Aceasta categorie de venituri a fost delimitata ca o categorie distincta in cadrul veniturilor din activitati independente, si tratata distinct, in sensul reintroducerii retinerii la sursa si pentru CAS si CASS.

Astfel, de exemplu, pentru drepturile de autor pentru care este prevazuta in contract retinerea la sursa, sunt aplicabile urmatoarele.

Impozitul pe venit se retine la sursa si se determina aplicand cota de 10% la baza impozabila reprezentand venitul obtinut conform contractului de drepturi de autor minus cota forfetara de 40%.

In ceea ce priveste CAS, proiectul de OUG prevede ca se va retine CAS la sursa, la nivelul stabilit prin contract de persoana fizica, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. Baza impozabila minima lunara ar fi salariul minim brut pe economie (respectiv 1.900 lei).  Optiunea ar trebui sa se regaseasca in contractul de drepturi de autor sau intr-un act aditional la acesta. 

Pentru cei pentru care veniturile se situeaza sub plafon, dar totusi doresc sa contribuie la pensie, vor trebui sa depuna declaratia unica si vor datora CAS la o baza impozabila lunara la alegere dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie. 

In ceea ce priveste CASS, proiectul de OUG prevede ca se va retine CASS la sursa in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, doar daca venitul anual estimat obtinut de la cel putin un platitor de venit depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie. In cazul in care plafonul e depasit, se plateste CASS 10% la o baza impozabila lunara de 1.900 lei, ceea ce inseamna o contributie lunara de 190 lei.

In cazul in care veniturile estimate nu depasesc plafonul, conform proiectului, contribuabilul trebuie sa depuna declaratia unica daca opteaza sa plateasca CASS ca sa poata beneficia de serviciile sistemului public de asigurari de sanatate. Proiectul mai prevede ca se va datora CASS la nivelul a 6 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica inainte de termenul prevazut pentru declarare, respectiv inainte de 15 iulie 2018 pentru anul 2018, si 12 salarii minime pe economie daca se depune declaratia unica dupa termenul prevazut pentru declarare.

Daca cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala opteaza pentru impozitarea in sistem real, li se vor aplica aceleasi reguli de impozitare ca si persoanelor care obtin venituri din activitati independente cu impozitare in sistem real.

Cateva alte reglementari in domeniul sanatatii

Pentru 2018, persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, agricultura, silvicultura, piscicultura, asocieri cu persoane juridice, investitii si alte surse, isi pastreaza calitatea de asigurat, pana la termenul de depunere a declaratiei unice, astfel incat sa beneficieze in continuare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale.

Calitatea de asigurat a persoanelor care au fost salariati se mai pastreaza 3 luni de la data incetarii contractului de munca.

Calitatea de asigurat a categoriilor de persoane asigurate fara plata contributiei, se mai pastreaza 1 luna de la data la care aceste persoane nu se mai incadreaza in aceste categorii de asigurati.

Pentru ceilalti contribuabili care devin asigurarti prin declaratia unica, calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira perioada pentru care au depus declaratia unica, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare.

Persoanele, care nu fac dovada calitatii de asigurat, beneficiaza de pachetul minimal de servicii, care cuprinde servicii de ingrijire a sanatatii, medicamente si materiale sanitare doar in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemoepidemic, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, servicii de preventie si ingrijiri de asistenta medicala comunitara.

Studentii-doctoranzi care desfasoara activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4 - 6 ore conventionale didactice pe saptamana precum si pensionarii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, beneficiaza de calitatea de asigurat si de pachetul de servicii de baza, fara plata contributiei.

Va exista un sistem de schimb de informatii intre ANAF si CNAS referitor la persoanele care au dobandit calitatea de asigurat sau cele care au calitatea de asigurat fara sa aiba obligatia platii contributiei.

 

Autor: Ina Tornea, ADIT

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide