</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

OUG 180/2020: noi dispozitii cu privire la izolare si la acordarea concediului medical de catre medicul de familie

by Alina Chirila , 26 oct 2020 Concedii / COVID-19
OUG 180/2020: noi dispozitii cu privire la izolare si la acordarea concediului medical de catre medicul de familie

In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 180/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale.

In esenta, actul normativ aduce urmatoarele noutati:

Izolarea la domiciliu sau la o alta locatie aleasa de persoana izolata, sub supravegherea medicului de familie

Pana la confirmarea infectiei cu o boala infectocontagioasa, persoanele care prezinta semne si simptome sugestive specifice definitiei de caz, precum si cele care, dupa confirmarea diagnosticului de boala infectocontagioasa prin investigatii paraclinice specifice, conform definitiei de caz nu prezinta semne si simptome sugestive sau prezinta simptome care nu necesita izolarea intr-o unitate sanitara sau, dupa caz, intr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, se izoleaza la domiciliu sau la o alta locatie aleasa de aceasta pentru o perioada care nu poate depasi perioada de contagiozitate specifica bolii determinata de agentul patogen, stabilita conform datelor stiintifice existente. In cazul in care persoanele respective nu sunt de acord cu masura izolarii, in conditiile de mai sus, masura se instituie prin decizii ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Aceste persoane informeaza medicul de familie despre ipoteza in care se afla, inclusiv cu privire la locul in care au decis sa se izoleze sau s-a instituit izolarea. Medicul de familie are obligatia luarii in evidenta si monitorizarii starii de sanatate a persoanelor respective si transmite directiei de sanatate publica judetene, respectiv, dupa caz, a municipiului Bucuresti, fisa de monitorizare a persoanei izolate, al carei model este aprobat prin ordin al ministrului sanatatii.

In situatia in care persoanele refuza masura izolarii astfel instituite sau daca persoanele incalca masura izolarii instituita la domiciliu sau la locatia declarata pe durata acesteia, desi au consimtit-o anterior, medicul de familie sau, dupa caz, organele de control informeaza de indata directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, care poate confirma sau infirma masura izolarii la domiciliu sau la locatia declarata, printr-o decizie cu caracter individual, care se va emite in cel mult doua ore de la informarea facuta de medicul de familie sau, dupa caz, de organele de control si se comunica de indata persoanei in cauza. Decizia va contine mentiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele de identificare ale persoanei izolate, durata masurii si calea de atac prevazuta de lege. In scopul prevenirii raspandirii bolii infectocontagioase, pana la comunicarea deciziei directiei de sanatate publica prin care se infirma masura izolarii la domiciliu sau la locatia declarata sau, dupa caz, pana la comunicarea hotararii primei instante, persoana in cauza nu poate parasi domiciliul sau locatia declarata unde se afla izolata fara incuviintarea medicului de familie sau a reprezentantului directiei de sanatate publica.

Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii in aceste conditii, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie care au luat in evidenta si au monitorizat aceste persoane, pentru o perioada stabilita in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii.

Acordarea concediului medical in cazul in care nu se confirma diagnosticul

Daca dupa ce s-a dispus masura izolarii, in urma investigatiilor paraclinice specifice, nu s-a confirmat diagnosticul de boala infectocontagioasa, medicul de familie acorda concediu medical pentru carantina pe baza documentului eliberat de catre directia de sanatate publica judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti si pentru perioada inscrisa in acesta."

De aceste prevederi vor beneficia si persoanele asigurate pentru care directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti au instituit masura izolarii la domiciliu sau la o locatie declarata pana la data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta. In aceste cazuri, certificatele de concediu medical se acorda de catre medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de catre directiile de sanatate publica si pentru perioada inscrisa in acestea, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide