</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ordonanta privind masurile de debirocratizare si pentru flexibilizarea relatiilor de munca in microintreprinderi a fost publicata in Monitorul Oficial

Ordonanta privind masurile de debirocratizare si pentru flexibilizarea relatiilor de munca in microintreprinderi a fost publicata in Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 474/06.05.2021 a fost publicată Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 37/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii.

Potrivit fundamentărilor din preambulul ordonanței, măsurile adoptate sunt o consecință a faptului că în România sunt în prezent aproximativ 500.000 de microîntreprinderi cu până la 9 salariaţi, precum şi a necesității asigurării creării condiţiilor favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri precum şi asigurării unei debirocratizari consistente la nivelul relaţiilor de muncă.

În vederea atingerii scopului enunțat mai sus, OUG 37/2021 a introdus următoarele modificări în Codul Muncii:

  1. Fișa postului pentru angajații microîntreprinderilor este opțională însă va trebui comunicată în scris angajatului la solicitarea acestuia

"Art. 17 (4)Elementele din informarea prevăzută la alin. (3) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă, cu excepţia fişei postului pentru salariaţii microîntreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care specificarea atribuţiilor postului se poate face verbal."

"(41) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), la solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să îi comunice în scris fişa postului cu specificarea atribuţiilor postului."

Afla de la experti cum sa intocmesti fisa de post in conformitate cu noile prevederi

  1. Au fost introduse reguli speciale pentru pontaj în cazul microîntreprinderilor

"(2) Pentru salariaţii mobili, salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu şi salariaţii microîntreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia."

  1. Regulamentul intern devine opțional pentru microîntreprinderile cu până la 9 salariați

"Art. 241 Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu excepţia microîntreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz."

Colorful.hr iti pune la dispozitie aplicatii software pentru gestionarea pontajului pentru salariatii mobili si salariatii ce lucreaza in regim de telemunca sau munca la domiciliu. Afla aici mai multe despre solutiile propuse!

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide