</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Obligatiile angajatorilor in cazul suspendarii contractelor de munca, inclusiv in cel al somajului tehnic

Obligatiile angajatorilor in cazul suspendarii contractelor de munca, inclusiv in cel al somajului tehnic

Contractul individual de munca poate fi suspendat din motive diverse, prin acordul ambelor parti sau la initiativa angajatorului ori a angajatului. Suspendarea contractului in cazul somajului tehnic se realizeaza pe o perioada determinata si poate afecta plata salariului.

Cadrul legal

In general, suspendarea contractului de munca este reglementata de articolului 49 din Codul Muncii. La alineatul (1) se mentioneaza ca suspendarea contractului individual de munca se poate realiza atunci cand partile au cazut de acord, dar si la initiativa uneia dintre parti.

Un alt aspect important este prevazut de alineatul (4), in care se spune ca, atunci cand suspendarea contractului de munca se realizeaza din cauza unei fapte imputabile salariatului, acest fapt atrage dupa sine eliminarea drepturilor salariale.

Felurile si efectele suspendarii

Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul ambelor parti implicate sau unilateral, la cererea uneia dintre parti, angajator sau angajat.

In plus, suspendarea contractului atrage dupa sine suspendarea prestarii muncii, precum si incetarea drepturilor salariale catre angajat.

Care sunt situatiile in care CIM se suspenda de drept

Potrivit Codului Muncii, suspendarea de drept a contractului individual de munca are loc in urmatoarele cazuri:

  • Concediu de maternitate;
  • Concediu de incapacitate temporara de munca;
  • Carantina;
  • Exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati legislative, executive sau judecatoresti pe toata durata mandatului;
  • Indeplinirea unei functii de conducere salarizate in cadrul unui sindicat;
  • Cazurile de forta majora;
  • Daca angajatul este arestat preventiv potrivit Codului de Procedura Penala;
  • A expirat perioada de valabilitate a avizelor, autorizatiilor sau atestatelor necesare exercitarii profesiei. In cazul in care, in termen de sase luni, angajatul nu si-a reinnoit aceste documente, contractul individual de munca inceteaza de drept;
  • In alte cazuri expres prevazute de legislatia in vigoare.

Efectele suspendarii contractului individual de munca

Care sunt situatiile in care CIM se poate suspenda din initiativa salariatului

Contractul individual de munca poate fi suspendat la initiativa salariatului in urmatoarele situatii:

  • concediu de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani sau trei ani, in cazul copilului cu handicap;
  • concediu de ingrijire a copilului bolnav in varsta de pana la sapte ani sau pana la 18 ani in cazul copilului cu handicap;
  • concediu paternal;
  • concediu pentru formare profesionala;
  • concediu de acomodare;
  • participarea la greva;
  • exercitarea unei functii in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local pe toata durata mandatului.

Care sunt situatiile in care contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului

Potrivit articolului 52 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat la initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

  • in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca din motive tehnologice, structurale sau economice;
  • pe durata detasarii;
  • pe durata suspendarii de catre autoritati a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare exercitarii profesiei.

Somaj tehnic

Ce inseamna somaj tehnic

Somajul tehnic reprezinta intreruperea temporara a activitatii de munca din motive tehnice, structurale sau economice. In acest context, contractele individuale de munca sunt suspendate la initiativa angajatorului care este obligat prin lege sa le plateasca o indemnizatie lunara.

Ce obligatii are angajatorul in timpul in care CIM este suspendat (in cazul somajului tehnic)

Pe durata suspendarii contractului individual de munca, salariatul are toate drepturile si obligatiile mentionate in contractul de munca, in Regulamentul intern, in contractul colectiv de munca, precum si in legile speciale.

Potrivit Codului Muncii, daca suspendarea contractului de munca survine din cauza salariatului, acesta nu va beneficia de niciun drept aferent calitatii sale de salariat.

O exceptie notabila este aceea in care intreruperea activitatii survine din motive economice sau tehnologice. Daca in trecut angajatorul era obligat sa plateasca angajatului o indemnizatie care nu era mai mica de 75% din salariul de baza, in situatia actuala de urgenta, statul se obliga sa o achite. Merita mentionat faptul ca statul plateste aceasta indemnizatie, insa in limita a maximum 75% din salariul mediu brut pe tara, 4.071,75 RON.

In plus, angajatorului ii revin, in continuare, toate obligatiile prevazute in contractul individual de munca, regulamentul intern, contractul colectiv de munca si legile speciale. De asemenea, pe durata somajului tehnic, angajatii se afla la dispozitia angajatorului, iar in momentul reluarii activitatii, angajatii se pot intoarce la munca si vor primi salariile obisnuite.

Pe de alta parte, angajatorul nu va plati contributiile sociale daca salariatul nu beneficiaza de drepturi salariale.

Suspendarea contractului de munca poate fi realizat la cererea angajatorului sau a angajatului ori de comun acord. In cazul somajului tehnic, angajatii pot reveni la locul de munca imediat dupa reinceperea activitatii si isi pot primi salariile normale care li se cuvin pentru munca prestata.

Sursa foto: Shutterstock

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide