</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Noile instructiuni pentru calculul contributiei pentru fondul de handicap

by Cristina Tanase , 24 oct 2022 Beneficii
Noile instructiuni pentru calculul contributiei pentru fondul de handicap

În data de 20 octombrie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1020,Ordinul nr.1001/2022,Ordin privind aprobarea Instrucțiunilor pentru aplicarea art. 78 alin. (2) și (3) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Prin Ordinul nr.1001/2022,s-au înlocuit instrucțiunile care se regăseau în Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicapnr. 590/2008.

Instrucțiunile au ca scop reglementarea unitară a prevederilor art. 78 alin. (2) și (3) dinLegea 448/2006și de a îndruma societățile privind aplicarea corectă a legii și a obligațiilor ce le revin din ea.

Astfel, noile instrucțiuni nu conțin modificări importante, față de Ordinul nr.590/2008.

Conform Legii nr. 448/2006, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de salariați,au obligația de a angaja persoane cu handicapîntr-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.

Procentul de 4% din numărul total de angajați se determină ca medie aritmetică rezultată din suma efectivelor zilnice de salariați din luna respectivă, inclusiv zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale și alte zile în care, potrivit dispozițiilor legale, nu se lucrează, împărțită la numărul total de zile calendaristice. În efectivele zilnice nu se includ salariații aflați în concediu fără plată, cei aflați în grevă, cei detașați la lucru în străinătate și nici cei ale căror contracte de muncă sunt suspendate. De asemenea, este prevăzut că pentru fiecare zi de repaus săptămânal sau de sărbătoare legală se iau în calcul efectivele de salariați din ziua lucrătoare precedentă, cu excepția celor al căror contract de muncă a încetat în acea zi.

Angajatorii care nu îndeplinesc obligația de angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțîn 4% din numărul total de angajați, au de plătit lunar către stat o sumă egală cu salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Există însă posibilitatea, că aceste firme să plătească lunar către stat doar jumătate din suma rezultată de mai sus, iar din diferența rămasă să cumpere, pe bază de parteneriat, produse și/sau servicii realizate din activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate.

Sumele datorate prevăzute la art. 78 alin. (3) lit. a) și b) reprezintă obligații de plată la bugetul de stat, în conformitate cu Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, aprobat prin anexa nr. 3 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă, cu modificările și completările ulterioare, poziția 24: Vărsăminte de la persoanele juridice, pentru persoanele cu handicap neîncadrate.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide