</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Noi dispozitii privind acordarea concediilor medicale pe perioada starii de alerta

by Maria Ciudin , 25 mai 2020 Concedii / COVID-19
Noi dispozitii privind acordarea concediilor medicale pe perioada starii de alerta

Dispozitiile referitoare la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate au fost, din nou, modificate prin Ordinul nr. 872/543/2020 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017.

Astfel, au fost introduse noi dispozitii cu aplicabilitate pe perioada starii de alerta prin art. 782 - Capitolul V Dispozitii specifice privind certificatele de concediu medical acordate incepand cu data de 15 mai 2020 in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. In continuare vom prezenta cele mai importante prevederi introduse prin Ordinul nr. 872/2020 aplicabile pe durata starii de alerta.

1. Certificatele de concediu medical eliberate incepand cu data de 15 mai 2020 se pot transmite de catre medicii curanti catre persoanele asigurate si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Pentru eliberarea certificatelor de concediu medical, adeverinta prevazuta la art. 34 alin. (1) se poate elibera si prin mijloace electronice de transmitere la distanta (este vorba despre adeverinta eliberata de angajator pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate).

2. Certificatele de concediu medical acordate de medici, altii decat medicii de familie, se depun la platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara viza medicului de familie. In plus, certificatele de concediu medical se pot transmite de catre persoanele beneficiare catre platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

3. Pentru categoriile de persoane nominalizate la art. 1 alin. (3) din Ordinul ministrului sanatatii nr. 414/2020, medicul de familie elibereaza certificatul de concediu medical pentru carantina cu respectarea prevederilor art. 5 alin. (3) din acelasi ordin, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei de carantina. Persoanele nominalizate de art. 1 alin. (3) din Ordinul nr. 414/2020 sunt urmatoarele:

a) persoane care au calatorit in ultimele 14 zile in localitati din zonele afectate de COVID-19, altele decat cele cu transmitere comunitara extinsa (zona galbena);

b) persoane care au intrat in contact direct cu persoanele cu simptome si care au calatorit in zone cu transmitere comunitara extinsa;

c) persoane care au intrat in contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19);

d) membri de familie ai unei persoane care se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus.

4. Certificatele de concediu medical care cuprind a 91-a zi sau depasesc 183 de zile, precum si cele acordate pentru risc maternal se elibereaza pana la data de 30 iunie 2020 si se platesc fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale, respectiv fara avizul medicului de medicina muncii.

5. Formularele originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb) si 2 (roz), se depun de catre persoana asigurata la platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in termen de 30 de zile calendaristice de la data eliberarii acestora.

6. Certificatele de concediu medical, acordate de medici, altii decat medicii de familie, eliberate pana la data de 30 iunie 2020, se platesc fara avizul medicului de familie.

7. La externarea din spital a pacientului cu COVID-19, medicul curant elibereaza certificatul de concediu medical atat pentru perioada internarii, cat si pentru durata externarii, cu inscrierea codului de indemnizatie corespunzator. In cazul in care la externarea din spital se impune continuarea ingrijirii pacientului, medicul curant stabileste perioada necesara ingrijirii si elibereaza un nou certificat de concediu medical pentru perioada acordata la externare.

Totodata, daca dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital starea sanatatii pacientului nu permite reluarea activitatii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical pentru aceeasi afectiune cu cel mult 14 zile.

8. Pentru perioada cuprinsa intre data de 15 mai 2020 si data de 30 iunie 2020, daca, dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital, pentru alte situatii decat cele referitoare la COVID-19, starea sanatatii pacientului nu permite reluarea activitatii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical pentru aceeasi afectiune, cu incadrarea in duratele maxime prevazute de lege.

9. Incepand cu data de 15 mai 2020, documentele prevazute de lege pentru decontarea de catre angajatori a sumelor platite cu titlu de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, precum si certificatele de concediu medical aferente solicitarii se pot transmite catre casele de asigurari de sanatate si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

10. In cererile de recuperare a sumelor care se depun de catre institutiile si autoritatile publice nu se cuprind sumele reprezentand indemnizatii de asigurari sociale de sanatate aferente certificatelor de concediu medical pentru carantina institutionalizata sau la o locatie declarata sau prin izolare, ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, de care a beneficiat personalul propriu, incepand cu veniturile aferente lunii martie 2020, si care au fost suportate integral de catre aceste institutii.

Prevederile analizate ale Ordinului nr. 872/543/2020 au intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 22 mai 2020.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide