</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Munca pe timp de canicula – obligatii ale angajatorilor

by Maria Ciudin , 14 aug 2019 Administrare de personal / Legislatia muncii
Munca pe timp de canicula – obligatii ale angajatorilor

Desi vara este aproape de final, vremea caniculara si disconfortul termic continua sa creeze probleme la nivelul intregii tari. In consecinta, se impune necesitatea respectarii anumitor reguli de Sanatate si Securitate in Munca pentru a asigura desfasurarea activitatii in conditii optime.

Ordonanta de Urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca prevede o serie de obligatii ce trebuie aplicate de angajatori pentru a asigura sanatatea salariatilor atunci cand vine vorba fie de temperaturi foarte ridicate, fie foarte scazute.

In sensul Ordonantei, constituie temperaturi extreme cele care depasesc +37▫C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, precum si cele care scad sub -20▫C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

Masurile minimale pe care angajatorii trebuie sa le aplice in perioadele caniculare sunt urmatoarele:

  • reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
  • asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer;
  • asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protectie;
  • asigurarea de dusuri.

Totodata, Ordonanta stabileste si masurile pe care angajatorii trebuie sa le aplice in cazul in care nu pot respecta masurile enumerate mai sus:

  • reducerea duratei zilei de lucru;
  • esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00;
  • intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Mai mult, pentru prevenirea imbolnavirilor salariatilor cauzate de temperaturi extreme, angajatorii trebuie sa asigure examenul medical la angajare si controlul medical periodic, primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara, precum si trecerea in alt loc de munca sau reducerea programului de lucru, dupa posibilitati. Nerespectarea acestor obligatii atrage sanctiuni contraventionale pentru angajator care pot varia intre 15.000.000 lei si 25.000.000 lei, daca faptele nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie infractiuni si sa fie sanctionate penal.

Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide