</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificari privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

by Maria Ciudin, 17 feb 2020 Beneficii / Concedii
Modificari privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

O prima modificare a Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005 priveste introducerea unei noi perioade asimilate stagiului de cotizare. Astfel, se vor asimila stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care persoanele asigurate au realizat stagii de asigurare intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene, stagii atestate prin intermediul formularului european privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de institutia competenta.

Asadar, persoanele care au realizat stagiu de asigurare intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene, vor putea beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, prin totalizarea perioadelor de asigurare.

De asemenea, se modifica durata de acordare a unor concedii pentru incapacitate temporara de munca in cazul unor boli speciale, dupa cum urmeaza:

a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu acordul Ministerului Sanatatii

b) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii

c) pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, pentru tuberculoza.

Aceste modificari sunt aplicabile si persoanelor care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide