</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificari legislative propuse asupra fondului de handicap

by Maria Ciudin , 08 ian 2020 Administrare de personal / Legislatia muncii
Modificari legislative propuse asupra fondului de handicap

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat pe site-ul propriu un proiect de Lege prin care ar urma sa se modifice Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

In esenta, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap ar putea opta pentru una din urmatoarele variante:

  • sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, raportat la norma de munca maxima pentru care persoana cu handicap poate fi angajata;
  • sa plateasca lunar catre bugetul de stat minim 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, raportat la norma de munca maxima pentru care persoana cu handicap poate fi angajata, iar pentru diferenta datorata la bugetul de stat, poate sa achizitioneze produse si servicii realizate prin activitatea directa a persoanelor cu handicap, angajate in unitatile protejate autorizate.

Totodata, se defineste unitatea protejata autorizata ca fiind “entitatea de drept public sau privat, cu gestiune proprie, cu minim 4 angajati, din care cel putin 50 % sunt persoane cu handicap angajate cu contract individual de munca incheiat pentru o durata de minimum 2 ore/zi.”

Asadar, modalitatea de stabilire a contributiei nu se modifica prin aceasta propunere legislativa, fiind in continuare stabilita ca salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. Ceea ce se modifica, insa, este introducerea posibilitatii ca angajatorii sa plateasca jumatate din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cealalalta jumatate din aceasta suma sa fie alocata catre achizitia de produse si servicii.

Intrucat contributia se raporteaza la salariul minim brut pe tara, cresterea acestuia de la 1 ianuarie 2020 va antrena o majorare a contributiei. Salariul minim brut pe tara garantat in plata, aprobat prin Hotararea de Guvern 935/2019, este in valoare de 2.230 lei.

Reamintim ca dispozitiile analizate nu se aplica momentan, fiind vorba de o propunere de Lege. Propunerile, sugestiile si opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, in termen de 10 zile calendaristice de la data publicarii pe site, respectiv 30.12.2019-08.01.2019. Prevederile vor intra in vigoare doar dupa ce legea va fi publicata in Monitorul Oficial.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide