</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificari aduse concediului si indemnizatiei pentru ingrijire copil bolnav

Modificari aduse concediului si indemnizatiei pentru ingrijire copil bolnav

În data de 31 martie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial, Legea nr.73/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Legea va intra în vigoare din data de 03 aprilie 2022.

Astfel, la art. 26 din Ordonanța de urgență nr.158/2005, referitor la concediul medical deîngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurențe, până la împlinirea vârstei de 18 ani,după alineatul (13) se introduce un nou alineat, alineatul (14), cu următorul cuprins:

"(14)În cazul copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condiţiile Legiinr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, asiguraţii pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani."

Acest tip de indemnizație se va acorda în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, sau de medicul de familie,care a luat în evidenţă şi a monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii şi durata monitorizării.Durata de acordare a acestui concediu medical va fi corespunzătoare numărului de zile calendaristice aferente duratei concediului medical stabilite de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie.

Cuantumul brut al acestei indemnizațiieste de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10din OUG nr.158/2005 şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

În urma publicării acestei legi este necesar ca în termen de 30 de zile de la data intrării ei în vigoare să fie modificate și Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernuluinr. 158/2005privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide