</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Legislatia privind sistemul unitar de pensii publice a suferit modificari

by Maria Ciudin , 08 iul 2020 Beneficii / Legislatia muncii / COVID-19
Legislatia privind sistemul unitar de pensii publice a suferit modificari

In Monitorul Oficial, nr. 595/07.07.2020, a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Cele mai importante modificari ale legislatiei privind sistemul de pensii publice aduse prin Ordonanta de Urgenta nr. 108/2020 sunt urmatoarele:

1. In ceea ce priveste locurile de munca in conditii speciale prevazute la art. 30 din Legea nr. 263/2010 au fost adaugate activitatile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fara fum, produselor pirotehnice in unitatile de productie a explozivilor, precum si fabricarea nitrocelulozelor si a celuloidului in aceleasi unitati de productie a explozivilor; fabricarea munitiilor si a elementelor de munitii, locurile de munca in care se executa operatii cu exploziv de initiere, exploziv cu caracteristica de sensibilitate mare, precum si locurile de munca in care se executa operatii cu explozivi aromatici, la care angajatii vin in contact direct cu acestia; operatii de distrugere a munitiilor incarcate si a elementelor de munitii incarcate, a pulberilor, a explozivilor si a produselor pirotehnice; delaborarea munitiilor si a elementelor pirotehnice incarcate cu substante explozive sau incendiare.

Totodata, conform modificarii legislative este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitatile dintre cele mentionate mai sus in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupa I de munca.

2. Prin exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfasurat activitati dintre cele nou introduse la art. 30 alin. (1) lit. g) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati.

Potrivit art. 55 alin. (1) persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum si in situatia celor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1).

Pentru persoanele care au desfasurat activitatile nou introduse mentionate la punctul 1 stagiul complet de cotizare este de 25 de ani.

3. De aceste noi prevederi beneficiaza, la cerere, si persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada anterioara datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Drepturile de pensie recalculate se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa solicitarea.

Ordonanta de Urgenta nr. 108/2020 a intrat in vigoare la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial, respectiv 7 iulie 2020.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide