</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Legea 200/2020. Noutati cu privire la angajarea cetatenilor din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia

Legea 200/2020. Noutati cu privire la angajarea cetatenilor din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia

In Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 200 din 10 septembrie 2020 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania si a Ordonantei Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania

Ce completari aduce noua lege celor doua acte normative:

· Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002

Laalineatul (3) al articolului 44dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002privind regimul strainilor in Romania, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e),

Articolul 44 se refera la viza de lunga sedere pentru angajare in munca, care se acorda strainilor in scopul incadrarii in munca pe teritoriul Romaniei la un angajator.

In urma modificarii aduse de Legea 201/2020, viza de lunga sedere pentru angajare in munca se va acorda cetatenilor din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic fara prezentarea copiei avizului de angajare

· Ordonanta Guvernului nr. 25/2014

Ordonanta Guvernului nr. 25/2014privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 640 din 30 august 2014, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

  1. La articolul 3 alineatul (2), dupa litera n)se introduce o noua litera, litera o):

In urma acestei modificari nu va fi necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca pe teritoriul Romaniei a cetatenilor din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic.

  1. La articolul 13, dupa alineatul (2)se introduce un nou alineat, alineatul (3)

Articolul 13 va avea urmatoarea forma:

(1) Avizul de angajare pentru lucratori transfrontalieri se elibereaza angajatorului in vederea incadrarii in munca intr-o localitate de frontiera de pe teritoriul Romaniei, cu contract individual de munca cu norma intreaga pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, a unui strain, cetatean al unui stat ce are frontiera comuna cu Romania si care locuieste in zona de frontiera a statului respectiv. Contractul individual de munca pe perioada determinata se prelungeste in conditiile prevazute de Codul muncii, fara obtinerea unui nou aviz de angajare.

(2) Conditiile speciale pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucratori transfrontalieri sunt urmatoarele:

  1. angajatorul intentioneaza sa incadreze in munca intr-o localitate de frontiera de pe teritoriul Romaniei, cu contract individual de munca cu norma intreaga pe durata nedeterminata sau determinata, un strain, cetatean al unui stat ce are frontiera comuna cu Romania si care locuieste in zona de frontiera a statului respectiv;
  2. strainul pe care angajatorul intentioneaza sa il incadreze pe locul de munca vacant indeplineste conditiile de autorizare prevazute de legislatia in vigoare in Romania pentru ocuparea acelui loc de munca si nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei.

Noul alineat (alineatul 3) introdus de legea 200/2020 prevede:

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), nu este nevoie de aviz de angajare pentru cetatenii din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic, daca indeplinesc conditiile prevazute la alin. (2) lit. b).

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide