</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Formarea profesionala a angajatilor: drepturi, obligatii, avantaje

Formarea profesionala a angajatilor: drepturi, obligatii, avantaje

Formarea profesionala reprezinta principala modalitate de perfectionare a angajatilor in vederea avansarii la locul de munca sau a imbunatatirii performantei. Citind in continuare, poti afla ce prevede legislatia, care sunt obligatiile angajatorilor si ale angajatilor si ce avantaje aduce formarea profesionala.

Cadru legislativ

Formarea profesionala a angajatilor este reglementata prin articolul nr. 192 din Codul Muncii. Acesta mentioneaza aspecte legate de obligativitatea programelor de formare, costurile suportate predominant de angajator, precum si de drepturile salariatului pe durata stagiului de formare profesionala.

Obligativitatea programelor de formare profesionala

Formarea profesionala vine ca o continuare a educatiei formale. Daca in unele cazuri urmarea unui curs ramane la latitudinea angajatorului sau a angajatului, alteori acestea sunt obligatorii. Potrivit Codului Muncii, programele de formare profesionala sunt obligatorii in urmatoarele situatii:

 • Daca angajatorul are mai putin de 21 de angajati - toti angajatii trebuie sa participe la astfel de programe o data la trei ani;
 • Daca angajatorul are mai mult de 21 de angajati - angajatii trebuie sa participe la programe de formare profesionala o data la doi ani.

De asemenea, in cazul unei firme cu mai mult de 20 de angajati, angajatorul trebuie sa realizeze anual un plan de formare profesionala, pe care sa il adauge ca anexa contractului colectiv de munca. Bineinteles ca acest plan trebuie alcatuit alaturi de un reprezentant al angajatilor sau impreuna cu sindicatul. Dupa elaborarea sa, angajatii vor fi informati cu privire la continutul planului de formare profesionala.

Un alt aspect important este ca instructiunile de zi cu zi, pregatirile neplanificate sau diverse cursuri la institutiile de invatamant secundar sau postuniversitar nu sunt considerate, din punct de vedere legislativ, elemente ale formarii profesionala a angajatilor. De aceea, este vitala urmarea unui curs de specializare.

Vezi ⏩ AICI CURS ONLINE DE INSPECTOR RESURSE UMANE

Programe de formare profesionala

Cel mai important lucru este ca programele de formare profesionala sa fie autorizate si certificate de catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA) in colaborare cu Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii. De asemenea, cursurile pot fi tinute doar de catre formatori autorizati ai Autoritatii Nationale pentru Calificari (ANC).

Potrivit Codului Muncii, pe lista programelor de formare profesionala a angajatilor intra urmatoarele:

 • Cursuri organizate de angajator sau alti furnizori de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate. Astfel, ele pot fi organizate la sediul angajatorului, al furnizorilor autorizati sau la sediul agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca;
 • Stagii de practica si specializare in tara sau strainatate;
 • Stagii de adaptare profesionala la cerintele locului de munca;
 • Stagii de ucenicie la locul de munca.

La acestea, se adauga programele individuale de formare profesionala, diverse programe de training/coaching, conferinte, competitii profesionale, voluntariat, cercetare, webinarii sau internship-uri.

Vezi ⏩ AICI CURS ONLINE INSPECTOR SALARII

Contracte speciale de formare profesionala

In cazul in care firma organizeaza formarea profesionala a angajatilor, Codul Muncii prevede doua tipuri speciale de contracte de formare profesionala:

 • Contractul de calificare profesionala - prin acesta, salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare profesionala in vederea obtinerii unei calificari. Acest contract poate fi incheiat de angajatii care au cel putin 16 ani impliniti si care nu au o calificare sau au una, dar nu este suficienta pentru mentinerea locului de munca. Contractul de calificare profesionala poate dura intre sase luni si doi ani. Foarte important este faptul ca un astfel de contract poate fi incheiat doar de firmele care au autorizatie de la Ministerul Muncii sau al Educatiei;
 • Contractul de adaptare profesionala - este semnat de salariatii debutanti sau care sunt noi in colectiv si au nevoie de adaptare, in momentul semnarii contractului individual de munca sau atunci cand salariatul obtine o noua functie in companie ori se alatura unei alte echipe. Contractul are o durata de cel mult un an, iar dupa incheierea formarii profesionale, angajatul este evaluat.

Indiferent de tipul de contract special, formarea profesionala la locul de munca se realizeaza prin alegerea unui formator dintre angajatii cu o experienta de cel putin doi ani in domeniul formarii profesionale. De asemenea, in cadrul acestor cursuri nu pot participa mai mult de trei salariati, acestea avand loc in timpul programului de lucru al formatorului.

Obligatiile angajatorului

Angajatorii care propun participarea la programe de formare profesionala au cateva obligatii:

 • Sa asigure cheltuielile de participare pentru salariati si alte cheltuieli aditionale necesare desfasurarii cursurilor. In cazul in care cursurile se desfasoara in cadrul firmei, angajatorul trebuie sa asigure si materialele de studiu, echipamentele tehnice, audio-video si orice alte materiale sau echipamente necesare formarii profesionale;
 • Sa asigure drepturile salariale pe toata durata formarii profesionale.

Desi angajatorul este obligat sa implementeze regulat programe de formare profesionala, participarea la cursuri/conferinte/etc. poate avea loc si la initiativa angajatului.

In aceasta situatie, este necesar ca ambele parti sa fie de acord cu privire la optiunea de formare profesionala, durata programului, drepturi si obligatii. Angajatul trebuie sa trimita o solicitare oficiala angajatorului. Acesta din urma va analiza solicitarea cu reprezentantul salariatilor sau cu sindicatul, fiind obligat sa ofere un raspuns in decurs de maximum 15 zile de la solicitare.

Drepturile si obligatiile angajatului

In cazul in care angajatul solicita participarea la programe de formare profesionala, se obliga sa suporte cheltuielile de participare. De asemenea, pe durata unui program de formare profesionala, angajatii nu pot cere incetarea contractului individual de munca, daca formarea este demarata de catre angajator.

In ceea ce priveste drepturile, angajatul beneficiaza, pe durata programelor de formare profesionala, de:

 • Vechime in munca - programele de formare profesionala sunt considerate stagiu de cotizare la sistemul de asigurari sociale de sanatate;
 • Concediu - pe durata perioadei de formare profesionala, angajatii au dreptul la 80 de ore sau 10 zile de concediu platit.

Trebuie mentionat ca angajatul beneficiaza de concediu fractionat in cazul in care formarea profesionala consta in cursuri universitare sau absolvirea unei alte forme de invatamant.