</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Este mai avantajos sa se opteze pentru impozitul final in cazul drepturilor de autor?

07 sept 2016
Este mai avantajos sa se opteze pentru impozitul final in cazul drepturilor de autor?
Calculator Salarii 2018 - Dupa Modificarea Codului Fiscal

Cei care obtin venituri din cedarea drepturilor de proprietate intelectuala datoreaza impozit si dupa caz contributii de asigurari sociale (pensii si sanatate). Acestea se retin la sursa de catre platitorul de venit.

Pentru drepturi de autor nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de catre persoanele fizice care sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale si pensionari si nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate in anul 2016 persoanele care obtin venituri din salarii si pensii.

Impozitul anticipat se calculeaza ca 10% din venitul brut. In aceasta situatie, la finalul anului se va regulariza impozitul de catre autoritatile fiscale si se va emite o decizie de impunere. Impozitul anual datorat se va calcula ca 16% din venitul net anual, care se determina prin deducerea din venitul brut a cotei forfetare de 40% potrivit articolulului 70 din Codul Fiscal.

Persoana fizica poate opta pentru retinerea impozitului final, care se calculeaza ca 16% din venitul brut din care se deduc cota forfetara de 40% si contributiile sociale dupa caz.

Cand este mai avantajos sa se opteze pentru retinerea impozitului final?

Impozit anticipat

In cazul retinerii lunare a impozitului anticipat se va datora in total, dupa regularizare:
  • 9.6% din venitul brut, indiferent daca se datoreaza sau nu contributii sociale (16% din venitul brut, din care se deduce cota forfetara de 40%).

Impozit final

In cazul impozitului final sunt mai multe situatii (in functie de contributiile sociale care se datoreaza). Se va plati un impozit total de:

  • 9.6% din venitul brut, daca nu se datoreaza contributii sociale (16% din venitul brut din care se deduce cota forfetara de 40%)
  • 9.072% din venitul brut, daca se datoreaza doar contributia de asigurari sociale de sanatate, poate fi situatia in care persoana fizica mai obtine si alte venituri din salarii (16% din venitul brut din care se deduc cota forfetara de 40% si 5.5% contributia de asigurari sociale de sanatate din venitul brut minus cota forfetara)
  • 8.064% din venitul brut, daca se datoreaza atat contributia de asigurari sociale cat si contributia de asigurari sociale de sanatate (16% din venitul brut din care se deduc cota forfetara de 40%, 10.5% contributia de asigurari sociale si 5.5% contributia de asigurari sociale de sanatate din venitul brut minus cota forfetara)

In toate situatiile in care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale, nu se datoreaza nici contributia de asigurari sociale de sanatate, prin urmare nu va exista situatia in care se datoreaza doar contributia de asigurari sociale.

Astfel, pentru fiecare din situatiile in care se datoreaza si contributii sociale, impozitul total platit este mai mic in cazul in care se opteaza pentru impozit final de 16% si este aceeasi suma in cazul in care nu se datoreaza contributii sociale, cu diferenta ca lunar, in cazul impozitului anticipat se va plati mai mult, urmand ca autoritatile fiscale sa restituie diferenta dupa regularizare.

In concluzie, indiferent daca se datoreaza sau nu si contributii sociale, nu exista nicio situatie pentru care ar putea fi mai avantajoasa plata impozitului anticipat de 10%.

Inchide
Inchide
Real Time Analytics