</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Declaratia A4200: ce este, cum se completeaza si termen de depunere

Declaratia A4200: ce este, cum se completeaza si termen de depunere

Din acest articol vei afla ce este Declaratia A4200 si care este rolul ei, cui se adreseaza declaratia, precum si modalitatea de completare a acesteia.

Informatii generale

Firmele care utilizeaza noile case de marcat cu jurnal electronic au obligatia intocmirii unui raport lunar al activitatii, raport care se concretizeaza in Declaratia A4200. In acest sens, firmele vor intocmi cate o Declaratie A4200 pentru fiecare casa de marcat cu jurnal electronic, pornind de la o colectie de fisiere XML pentru fiecare zi fiscala si un XML rezumat al perioadei numit opis sau registru, toate produse de o casa de marcat si semnate cu certificatul acesteia.

Declaratia trebuie semnata cu certificat digital calificat si se depune pe site-ul www.e-guvernare.ro.

Cine are obligatia depunerii Declaratiei A4200

Cadrul legislativ aplicabil se regaseste in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligata operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si in Ordinul nr. Ordinul nr. 627/2018, prin care se reglementeaza procedura de trasmitere a datelor.

Conform legii, obligatia depunerii Declaratiei A4200 revine tuturor contribuabililor care utilizeaza case de marcat cu jurnal electronic (AMEF), inclusiv persoanelor fizice autorizate care folosesc case de marcat cu jurnal electronic. Pentru depunerea declaratiei, persoana care semneaza formularul cu certificat digital calificat trebuie sa fi fost in prealabil inregistrata cu drept de depunere in numele utilizatorului.

Cum se completeaza declaratia

Toate fisierele XML, de tip zi fiscala si opis, odata extrase din AMEF, vor trebui stocate intr-un folder gol. In acest folder se vor depune fisierele pentru un singur NUI (numarul unic de inregistrare al AMEF-ului, primit de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala) si pentru o singura perioada de raportare.

Ulterior, fisierele trebuie validate prin DUKIntegrator, un soft pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala care poate fi descarcat de pe www.anaf.ro, sectiunea Servicii online/Descarcare declaratii. Cu ajutorul softului, utilizatorul va putea genera un document PDF care sa integreze toate fisierele XML extrase din casa de marcat cu jurnal electronic. Odata generat, documentul PDF final va putea fi semnat electronic si depus pe site-ul www.e-guvernare.ro. Nu este permisa nicio interventie asupra fisierelor XML care alcatuiesc declaratiile A4200.

Termenul de depunere a Declaratiei

Potrivit procedurii prevazute in Ordinul nr. 627/2018, declaratia se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate.

Alte situatii si solutionarea lor

Declaratia A4200 se depune doar in lunile in care sunt emise bonuri fiscale de catre utilizatorul care foloseste case de marcat cu jurnal electronic. Pentru perioadele de raportare in care aparatele nu sunt utilizate, nicio zi din luna respectiva, se va transmite Formularul F4190 ("Declaratie privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate"). Pentru depunerea acestui formular se vor urma aceiasi pasi pe care i-am mentionat mai sus.

Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitia utilizatorilor pe portalul Agentiei Naţionale de Administrare Fiscala si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide