</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Declaratia 600 – cine o depune si ce probleme poate ridica in practica

by Mihaela Colesnic , 31 ian 2018 PFA
Declaratia 600 – cine o depune si ce probleme poate ridica in practica

Update : In Monitorul Oficial nr 95/31 ianuarie 2018 a fost publicata OUG nr. 2/31 ianuarie 2018 prin care se prelungeste termenul de depunere al declaratiei 600 pana la data de 15 aprilie 2018.

Cine are obligatia sa depuna declaratia

Persoanele fizice, inclusiv cele care desfasoara profesii liberale, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale care obtin venituri din activitati independente, din chirii/ cedarea folosintei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din agricultura, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si venituri din alte surse ar trebui sa verifice daca aceste venituri depasesc plafoanele prevazute pentru CAS (contributia de asigurari sociale) si CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate).

In cazul in care aceste venituri depasesc plafoanele respective, apare obligatia depunerii declaratiei 600. De asemenea, se depune declaratia 600 daca nu sunt depasite plafoanele, insa persoana fizica opteaza sa contribuie.

CAS

Conform prevederilor actuale ale Codului fiscal (Legea 227/2015 actualizata prin OUG 79/2017), CAS este datorata pentru veniturile din activitati independente doar daca veniturile medii lunare aferente anului 2017 din aceste activitati depasesc plafonul situat la nivelul salariului minim brut pe economie din ianuarie 2018, respectiv 1.900 RON.

In cazul in care nivelul veniturilor a fost sub plafon, nu se datoreaza CAS pentru anul 2018. In acest caz, daca doreste, persoana fizica poate opta sa plateasca CAS si la veniturile din activitati independente in aceleasi conditii ca si cei care depasesc plafonul, respectiv cota de 25% aplicabila unei baze lunare impozabile la alegere, dar care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe economie.

Nu este clar cum va afecta acest lucru pensia persoanei, insa, conform legii pensiilor actuale, cel mai probabil perioada in care lucreaza si obtine venituri va fi luata in considerare la stagiul de cotizare (este necesar o perioada minima de cotizare pentru a beneficia de pensie), insa pensia va fi redusa, pentru ca la calculul cuantumului pensiei se vor lua in considerare si nivelul contributiilor platite.

Ca exceptii, nu datoreaza CAS persoanele fizice care sunt asigurate in sistem propriu de asigurari sociale, respectiv avocatii si notarii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari.

CASS

CASS este datorata pentru anul 2018 doar daca persoana fizica obtine venituri de tipul:

  • venituri din activitati independente (inclusiv drepturi de autor)
  • venituri din cedarea folosintei bunurilor (de ex., chirii, transferuri de bunuri imobile din patrimoniul personal)
  • venituri din asocierea cu o persoana juridica
  • venituri din agricultura, silvicultura si piscicultura
  • venituri din investitii
  • venituri din alte surse

iar suma acestora la nivelul anului 2017 depaseste plafonul anual de 12 salarii de baza minime brute pe economie (respectiv 22.800 RON). Verificati art. 170, alin. 2 din Codul fiscal pentru a vedea in ce caz se iau in calcul la plafon veniturile nete si in care cele brute.

Similar cu CAS, daca se situeaza sub plafon, persoana fizica poate opta sa plateasca CASS, daca doreste, in aceleasi conditii ca si cei care au depasit plafonul. In acest caz se va datora CASS in cuantum de 10% aplicat unei baze lunare impozabile la nivelul salariului minim pe economie.

Nu este clar ce se intampla cu persoanele ale caror venituri se situeaza sub plafon, nu opteaza pentru plata CASS si doresc ulterior sa acceseze serviciile oferite de domeniul public de sanatate. Cel mai probabil li se vor aplica regulile de la cei care nu obtin venituri si vor trebui sa plateasca CASS la data la care doresc sa acceseze serviciile, la o baza impozabila la nivelul a 7 salarii minime brute pe economie.

Intrebari ridicate in practica

1. Daca o PFA in 2017 a obtinut venituri din activitati independente, contabilizate in sistem real, care depaseau plafonul, iar in 2018 trece la impozitare pe baza de norma de venit, situata sub plafon, mai trebuie sa depuna declaratia 600 si va datora CAS si CASS pentru 2018?

Pentru CASS in Codul fiscal se specifica in mod clar ca la determinarea plafonului se iau in calcul veniturile obtinute in anul fiscal precedent, prin urmare se vor lua in considerare veniturile obtinute in 2017, se depaseste plafonul si se va datora CASS pentru 2018 la o baza impozabila la nivelul salariului minim brut pe economie.

Pentru CAS situatia nu este chiar atat de clara, pentru ca nu este precizat in mod specific ce se intampla in aceasta situatie.

De la art. 148, alin. 2, lit c, pare sa rezulte ca in cazul persoanelor fizice impozitate pe baza de norme de venit se ia in calcul la plafon norma de venit aplicabila in anul in curs, respectiv anul pentru care se calculeaza contributia (2018), caz in care veniturile sunt sub plafon.

Iar de la art. 148, alin. 6, si din proiectul de norme metodologice pare sa rezulte ca se iau in calcul veniturile din anul precedent, caz in care se depaseste plafonul pe baza veniturilor obtinute in 2017 si ar trebui declarat si platit CAS.

In acest caz recomandarea este sa se faca o adresa scrisa catre ANAF pentru clarificarea situatiei, Iar prudent fiscal ar fi sa se depuna declaratia si sa se plateasca CAS la nivelul salariului minim brut pe economie.

2. Ce se intampla daca sunt salariat si am obtinut venituri in 2017 in cadrul unui plan de stock option?

Intr-un plan de stock-option clasic, impozitarea la nivelul persoanei fizice intervine la momentul in care aceasta vinde actiunile primite si obtine castiguri de capital, care sunt incluse in Codul fiscal la categoria venituri din investitii, si prin urmare sunt luate in calcul la determinarea plafonului pentru CASS si trecute in declaratia 600, daca este depasit plafonul.

Totusi, in practica, ceea ce este pus sub denumirea de plan de stock option poate fi diferit de planul de stock option clasic. Ar fi bine de verificat cu angajatorul daca aceste venituri primite in cadrul unui plan de stock option au fost impozitate ca beneficii de natura salariala (cu impozit pe venit si contributii sociale) sau nu. Caci in cazul in care au fost deja impozitate ca beneficii de natura salariala nu mai trebuie declarate in formularul 600.

3. Daca sunt salariat si desfasor si activitati independente ca PFA, mai trebuie sa depun declaratia 600?

In cazul in care veniturile obtinute din activitati independente depasesc plafonul este obligatorie depunerea declaratiei 600.

In faza de proiect a OUG 79/2017 exista o prevedere conform careia PFA-urile care aveau si calitatea de salariat (si plateau contributii in aceasta calitate) nu mai datorau CAS si pentru veniturile din activitati independente, insa in forma finala, oficiala, publicata in Monitorul Oficial, aceasta prevedere a fost scoasa.

4. Daca in 2018 nu mai obtin venituri din activitati independente / drepturi de autor, mai trebuie sa depun declaratia 600?

In cazul in care pe baza veniturilor obtinute in 2017 a fost depasit plafonul, va trebui depusa declaratia 600 pentru 2018, chiar daca in 2018 nu se mai obtin astfel de venituri.

Totusi, declaratia 600 are doua sectiuni prin care permite sa se declare ca nu se mai datoreaza CAS si CASS in 2018, in cazul in care activitatea independenta a fost suspendata temporar sau a incetat.

Este necesar sa fie atasata si dovada suspendarii / incetarii (de ex., notificarea, actul aditional prin care se specifica ca se suspenda / inceteaza activitatea de comun acord, etc) atunci cand se depune formularul la ANAF.

Sugestia noastra in acest caz este sa se depuna declaratia 600 in termenul prevazut de legislatie, respectiv 31 ianuarie 2018, altfel sunt asumate urmatoarele doua riscuri:

- primirea unei amenzi pentru nedepunerea la timp a declaratiei pentru care exista obligatia depunerii conform legii. Pentru persoane fizice amenda ar fi de 500-1000 lei;

- primirea unei decizii de impunere din oficiu emisa de organele fiscale, caci declaratia 600 nu este singura sursa de informatii a lor. De exemplu, in cazul contractelor de drepturi de autor cu optiune de impozitare finala, compania cu care a fost incheiat contractul de drepturi de autor a retinut la sursa impozit pe venit si contributii sociale si le-a declarat prin formularul 205, cu detalierea beneficiarului de venit.

Prin urmare, pentru a fi evitata situatia descrisa mai sus (chiar daca mai putin probabila, caci inca exista necorelari intre diversele aplicatii de la nivelul ANAF), si drumuri ulterioare pentru reglarea situatiei, cel mai indicat e sa fie depusa declaratia 600 la timp si sa fie bifate casutele corespunzatoare incetarii contractului – si ar trebui sa fie primita ulterior o decizie de impunere pe zero.

5. Se va face o regularizare anuala ulterioara pentru CAS si CASS declarate prin declaratia 600?

In forma actuala a Codului fiscal nu este prevazuta o regularizare anuala pentru CAS si CASS.

In practica, asta ar putea conduce la unele situatii particulare in care cineva care in 2017 a depasit plafonul pentru CAS si CASS, iar in 2018 are venituri sub plafon, ar putea sa aiba un nivel lunar al contributiilor de plata mai mare decat veniturile incasate, caci CAS si CASS se vor calcula cel putin la o baza impozabila la nivelul salariului minim brut pe economie (e o situatie similara cu cea a contractelor de munca cu timp partial)

Prin presa au aparut si niste declaratii ale oficialilor din care reiesea ca e posibil sa fie revizuit noul sistem al contributiilor sociale si sa fie introdusa inclusiv o regularizare anuala in anumite cazuri. Ar trebui de urmarit in continuare.

6. Care este termenul de depunere a declaratiei 600?

Termenul oficial de depunere a declaratiei 600 este in continuare 31 ianuarie 2018. A aparut saptamana trecuta un proiect de OUG prin care termenul se proroga pana la data de 1 martie 2018, insa aceasta inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial.

Amenda pentru nedepunerea la timp a declaratiei ar putea fi situata intre 500 – 1000 lei.

7. Care sunt modalitatile de transmitere catre ANAF a declaratiei 600?

Daca inca nu ati depus declaratia si ar fi trebuit sa o depuneti (conform statisticilor sunt foarte multe persoane in aceasta situatie), varianta cea mai buna e probabil transmiterea prin posta.

Alte optiuni:

- Transmitere electronica prin intermediul spatiului privat virtual („SPV”). Daca nu aveti deja SPV, atunci il puteti crea de pe site-ul ANAF de la aceasta adresa.

Si il puteti valida imediat in cazul in care dispuneti de o decizie de impunere anterioara. Iar daca nu dispuneti de o decizie de impunere anterioara puteti alege alternativa cu validare ulterioara la ghiseu (la orice administratie fiscala), in termen de maxim 10 zile.

- In cazul in care aveti un certificat digital calificat, puteti transmite declaratia 600 si prin portalul e-guvernare.ro.

Autor: Ina Tornea, ADIT

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide