</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Daca am adoptat un copil, am dreptul la concediu de ingrijire copil?

General 31 aug 2016
 • Calculator Venituri 31 aug 2016

  Salariatii pot sa beneficieze de un concediu de acomodare atunci cand solicita adoptarea unui copil, conform egii nr. 57/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, precum si a altor acte normative, ce a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283 din 14 aprilie si a intrat in vigoare pe 12 august 2016.

  Actul normativ prevede ca noul concediu are o durata de cel mult un an de zile si include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei. In acest timp, primeste si o indemnizatie lunara. Concediul de acomodare si indemnizatia sunt acordate la cererea persoanei indreptatite, iar aceste drepturi sunt stabilite si acordate din ziua urmatoare celei in care este pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.

  "Pe perioada concediului (...), persoana indreptatita . Cuantumul contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale, prevazuta de lege, la valoarea indemnizatiei acordate. Fondurile necesare platii indemnizatiei (...), a contributiei (...), cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice", scrie in Legea nr. 57/2016.

  Totodata, pentru drepturile persoanelor aflate in concediu de acomodare nu se datoreaza impozit si contributii sociale obligatoriiexceptand contributia la sanatate, ce este platita de autoritati. Iar perioada respectiva este asimilata stagiului de cotizare la obtinerea indemnizatiilor pentru concediile medicale, pentru obtinerea pensiei, a somajului si a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.

  "Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului, pentru stabilirea prestatiilor de asigurari sociale din sistemul public de pensii se utilizeaza 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective", dispune actul normativ. In plus, perioada concediului de acomodare este considerata vechime in munca, in serviciu si in specialitate.

  Cererea pentru acordarea concediului si a indemnizatiei trebuie sa fie insotita de:

  • certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei;
  • documentul care atesta mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare;
  • dovada intrarii efective in concediu sau a suspendarii activitatii.

  Conform prevederilor noii legi, cererea si documentele doveditoare se depun si inregistreaza la agentia pentru plati si inspectie sociala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul/resedinta persoana indreptatita.

  In alta ordine de idei, salariatul care beneficiaza de concediul de acomodare si de indemnizatia aferenta nu poate cere concediu pentru cresterea copilului sau stimulent de insertie.

  Important! Nu doar salariatii au dreptul la concediul de acomodare si indemnizatia aferenta, ci si persoanele care obtin venituri din activitati independente sau activitati agricole.

  Indemnizatia care este acordata salariatului aflat in concediul de acomodare, potrivit Legii nr. 57/2016, este in cuantum de 3,4 ISR. Avand in vedere ca, in prezent, Indicatorul Social de Referinta are o valoare de 500 de lei, indemnizatia lunara este de 1.700 de lei.

  "Calculul si plata indemnizatiei, inclusiv a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, se fac de catre Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, prin agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti, si se achita, in functie de optiunea persoanei indreptatite, in cont bancar sau la domiciliul acesteia, respectiv la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate", este prevazut in documentul mentionat, unde este subliniat ca procedura de plata a indemnizatiei trebuie inclusa in normele pentru aplicarea Legii adoptiei.

  Atat concediul de acomodare, cat si plata indemnizatiei inceteaza la cererea persoanei indreptatite sau in ziua urmatoare celei in care:

  • se implineste durata maxima a concediului;
  • copilul implineste 18 ani;
  • moare copilul;
  • moare persoana indreptatita care urma sa adopte in calitate de persoana singura;
  • a ramas definitiva hotararea judecatoreasca de revocare a incredintarii in vederea adoptiei.

  In acelasi timp, suspendarea drepturilor are loc in ziua urmatoare celei in care s-a dispus plasamentul copilului in regim de urgenta sau a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca de revocare a incredintarii in vederea adoptiei.

  Important! Concediul de acomodare si indemnizatia lunara aferenta se pot acorda si persoanelor care au copii incredintati in vederea adoptiei la data intrarii in vigoare a noii legi. Concret, cei care se afla de la 12 august 2016 in aceasta situatie pot sa ceara intrarea in concediul de acomodare. In aceasta situatie, indemnizatia si concediul se acorda proportional, in functie de numarul zilelor calendaristice ramase, insa fara a depasi durata maxima de un an.

Inchide
Inchide
Real Time Analytics