Cumulul pensiei cu salariul si alte venituri - aspecte legale, cine beneficiaza si in ce conditii este permis
Asa cum prevede legislatia, exista posibilitatea ca persoanele care beneficiaza de pensie sa cumuleze pensia cu salariul sau cu alte venituri suplimentare. Insa nu toate tipurile de venituri pot fi cumulate cu pensia. De aceea este important ca fiecare persoana sa cunoasca conditiile in care poate sa obtina un venit suplimentar, fara sa piarda dreptul de a primi pensie.
Cine poate cumula pensia cu salariul sau alte venituri
Prevederea conform careia pensia poate fi cumulata cu salariul este reglementata prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. Astfel, anumite grupe de pensionari pot obtine venituri suplimentare, respectand prevederile legale.
Persoanele care pot cumula pensia cu un venit sunt urmatoarele:
- Pensionarii pentru limita de varsta
- Persoanele pensionate anticipat sau anticipat partial
- Pensionarii de invaliditate
- Pensionarii de urmas
E important de mentionat faptul ca, desi aceste grupe de pensionari pot cumula pensia cu alte venituri suplimentare, legea prevede clar ce tipuri de venituri pot obtine acestia, fara sa le fie suspendat dreptul la pensie.
Cumul in functie de tipul de pensie si ce venituri suplimentare sunt permise
Asa cum am mentionat anterior, nu orice tip de venit poate fi cumulat cu pensia. In functie de pensia de care beneficiaza o persoana, iata care sunt limitele in ceea ce priveste veniturile suplimentare:
Pensia pentru limita de varsta
Persoanele care s-au pensionat pentru limita de varsta, 65 de ani pentru barbati, respectiv 63 de ani pentru femei, pot obtine alte venituri suplimentare, indiferent de valoarea lor. Concret, acestea pot obtine urmatoarele venituri, pe langa pensie:
- Venituri dependente (salariu)
- Venituri independente (PFA, dividende, chirii, jocuri de noroc, drepturi de autor etc.)
Cu alte cuvinte, persoanele care s-au pensionat pentru limita de varsta pot cumula pensia cu salariul si se pot angaja cu contract de munca sau pot opta pentru obtinerea veniturilor din activitati independente.
In ceea ce priveste impozitarea veniturilor din alte surse decat salariul, pensionarii au obligatia de a completa declaratia unica. Mai multe informatii despre impozitarea veniturilor din alte surse poti gasi in acest articol.
Pensia anticipata sau anticipata partial
Referitor la persoanele care s-au pensionat anticipat, acestea pot cumula cu pensia doar venituri din activitati independente, indiferent de venitul obtinut.
Spre deosebire de pensionarea pentru limita de varsta, in acest caz nu este permisa acumularea de venituri din salarii. In caz contrar, dreptul de pensie este suspendat cu luna urmatoare celei in care au fost acumulate acele venituri. Cu alte cuvinte, cei care s-au pensionat anticipat nu mai pot lucra cu contract de munca.
Alte venituri care nu pot fi cumulate cu pensia anticipata sunt urmatoarele:
- Venituri din functii elective, exceptand indemnizatia pentru consilier local sau judetean
- Venituri obtinute ca autoritate executiva, legislativa sau judecatoreasca, pe toata perioada mandatului
- Venituri obtinute ca membru intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti
Pensionarea anticipata presupune realizarea sau depasirea stagiului complet de cotizare, fara sa fie necesara implinirea varstei de pensionare. In prezent, stagiul de cotizare este de 35 de ani.
Citeste si 9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre noua lege a pensiilor din 2021
Pensia de invaliditate
Veniturile suplimentare care pot fi cumulate cu pensia difera in functie de gradul de invaliditate, astfel:
- Gradul I si II de invaliditate - pensia nu poate fi cumulata cu venituri din salarii, insa poate fi cumulata cu venituri din activitati independente, indiferent de valoarea venitului
- Gradul III de invaliditate - pensia poate fi cumulata cu venituri din activitati independente, indiferent de valoarea lor, dar si cu salariul, dar numai daca nu depaseste jumatate din programul normal de lucru
Cu alte cuvinte, pensionarii cu gradul I si II de invaliditate nu pot obtine venituri dintr-un contract de munca, insa nu exista limita in ceea ce priveste venitul obtinut din activitati independente, precum PFA, drepturi de autor, chirii si altele asemenea.
Pensionarii incadrati la gradul III de invaliditate pot cumula, in schimb, pensia cu salariul, respectand prevederea referitoare la jumatate din programul normal de lucru, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.
Alte interdictii se aplica la fel ca in cazul pensionarii anticipate, mai exact, veniturile obtinute din functii publice, obtinute ca autoritate executiva, legislativa sau judecatoreasca, pe toata perioada mandatului sau obtinute ca membru intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
In cazul in care nu sunt respectate prevederile legale, dreptul la pensie este suspendat cu luna urmatoare celei in care au fost acumulate veniturile respective.
Pensia de urmas
In ceea ce priveste pensia de urmas, veniturile care pot fi cumulate cu pensia sunt urmatoarele:
- Venituri din activitati independente, fara sa existe o limita a venitului obtinut
- Venituri din salarii, atat timp cat acestea nu depasesc 35% din valoarea salariului mediu brut (majorat la 5.163 de lei de la data de 15 martie 2019, conform Legii nr. 47/2019 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019)
Asa cum am mentionat si in cazurile anterioare, cumulul pensiei cu salariul, pana la limita de 35%, este valabila si pentru venituri obtinute din functii elective, exceptand consilieri locali si judeteni sau veniturile obtinute ca autoritate executiva, legislativa sau judecatoreasca.
Referitor la pensia de urmas cu grad de invaliditate, veniturile suplimentare pot fi obtinute astfel:
- Pensia de urmas cu grad I si II de invaliditate - pot fi cumulate cu pensia veniturile din activitati independente, dar nu si salariile. Aceste prevederi sunt valabile atat pentru pensia de urmas a copilului, cat si cea pentru sotul supravietuitor cu grad I sau II de invaliditate.
- Pensia de urmas cu grad III de invaliditate - pot fi cumulate cu pensia veniturile din activitati independente, dar si salariile, atat timp cat nu se depaseste jumatate din programul normal de lucru.
Pensia de urmas se acorda sotului supravietuitor in urmatoarele cazuri:
- Cand decesul sotului sustinator are loc in urma unui accident de munca sau boala profesionala
- Pe o durata de sase luni de la data decesului
- Cand sotul supravietuitor are unul sau mai multi copii in ingrjire, cu varsta de pana la sapte ani
Care sunt obligatiile pensionarului si in ce conditii se suspenda pensia
Conform legii, pensionarii au obligatia sa comunice casei teritoriale de pensii orice modificare a situatiei in care se afla, in termen de 15 zile de la aparitia modificarilor. In cazul in care nu sunt respectate prevederile legale, pensia este suspendata.
Conditiile in care este suspendata acordarea pensiei sunt urmatoarele:
- Pensionarii obtin venituri in baza unui contract de munca (pensie anticipata, pensie de invaliditate gradul I si II, pensia de urmas cu grad I si II de invaliditate)
- Pensionarii obtin venituri din functii elective, exceptand indemnizatia pentru consilier local sau judetean, dar si venituri obtinute ca autoritate executiva, legislativa sau judecatoreasca pe toata perioada mandatului si ca membru intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti
- Pensionarii care obtin venituri dependente (salarii) mai mari decat limita impusa prin lege (pensia de invaliditate grad III, pensia de urmas, pensia de urmas cu grad III de invaliditate)
In concluzie, persoanele care beneficiaza de pensie pot obtine si alte venituri suplimentare, insa respectand prevederile legale. In caz contrar, dreptul la pensie este suspendat.
Sursa foto: Shutterstock
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.