</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cum influenteaza criza respectarea contractelor comerciale si relatia cu partenerii

Cum influenteaza criza respectarea contractelor comerciale si relatia cu partenerii

Informatii generale despre cum influenteaza criza respectarea contractelor comerciale si relatia cu partenerii

Situatia actuala poate avea efecte nedorite nu doar asupra afacerii tale, dar, implicit, si asupra relatiilor comerciale pe care le ai cu diversi parteneri, in baza existentei unui contract sau nu. In functie de stadiul in care se afla organizatia ta, poti apela la anumite prevederi legale care sa iti fie de ajutor in aceasta perioada.

In acest context, am pregatit un articol prin care explicam remediile pe care le ai la indemana in aceasta perioada, in functie de situatia afacerii tale.

Ce se intampla cand nu iti poti indeplini obligatiile contractuale

Din cauza pandemiei de coronavirus, multe companii se regasesc in situatia de a suspenda sau inceta raporturile contractuale, prin invocarea fortei majore aparuta in urma lipsei lichiditatilor financiare, lipsa fortei de munca (prin instituirea carantinei, a izolarii la domiciliu, inchiderea scolilor), lipsei materiilor prime sau materialelor, iar motivele pot continua.

Toate aceste cauze pot determina imposibilitatea onorarii obligatiilor contractuale fata de partenerii comerciali. De aceea, legislatia prevede o serie de remedii prin care se poate inlatura raspunderea contractuala in situatia neindeplinirii obligatiilor contractuale.

Prevederi legislative la care poti recurge in aceasta perioada

Cele mai cunoscute si aplicate mecanisme juridice la care companiile pot apela pentru ameliorarea dificultatilor economice cu care se confrunta in aceasta perioada sunt forta majora, impreviziunea si asigurarile cu extensie pandemica.

In continuare vom realiza o analiza asupra fiecaruia dintre mecanismele juridice enuntate, pentru a clarifica remediul la care poti apela in functie de situatia companiei tale.

Forta majora

Potrivit art. 1351 alin. (2) din Noul Cod Civil, "forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil". Prin urmare, elementele definitorii ale fortei majore sunt:

a) eveniment independent de vointa omului (cum este situatia actuala a pandemiei de coronavirus COVID-19)

b) eveniment care nu a putut fi prevazut la momentul incheierii contractului

c) eveniment invincibil si inevitabil (nu poate fi combatut si nici evitat, trasaturi care se aplica pandemiei de coronavirus)

d) trebuie sa existe o legatura de cauzalitate intre eveniment si imposibilitatea executarii obligatiilor contractuale.

Aplicarea fortei majore daca exista sau nu un contract scris

Conform dispozitiilor Codului Civil, contractul reprezinta legea partilor si este supus libertatii de vointa a acestora. Partile sunt libere sa stabileasca clauzele contractului, sa defineasca aplicabilitatea fortei majore ori sa excluda de la aplicare forta majora. Posibilitatea partilor de a define sau exclude forta majora deriva din cuprinsul art. 1351 alin. (1) din Codul Civil: Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră sau de caz fortuit.

Asadar, daca exista un contract scris intre parti, clauzele acestuia trebuie analizate pentru a verifica modalitatea in care se aplica forta majora.

In situatia in care nu există contract scris intre parti sau contractul nu conţine o clauză referitoare la forţă majoră, devin aplicabile prevederile Noului Cod Civil referitoare la buna-credinta in executarea obligatiilor contractuale. Cu toate acestea, forta majora se aplica chiar daca nu exista un contract scris intre parti, fiind incidente dispozitiile generale ale Codului Civil in aceasta materie. Acest lucru rezulta tot din art. 1351 alin. (1) din Codul Civil enuntat anterior.

Totusi, pentru a fi invocata, forta majora trebuie sa indeplineasca toate conditiile enumerate mai sus, inclusiv legatura de cauzalitate intre evenimentul imprevizibil si imposibilitatea indeplinirii obligatiilor contractuale.

Documente necesare care justifica evenimentul de forta majora

Ca regula, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), respectiv camerele judeţene, le revine competenta de a certifica existenta unui anumit caz de forta majora, in urma unui demers intreprins de o companie. Totusi, această instituţie nu are compententa de a defini la nivel naţional dacă o anumită situaţie poate reprezenta sau nu caz de forţă majoră, ci doar o anumita situatie determinata cu care se confrunta un operator economic.

Decretul nr. 195/2020 al Preşedintelui României privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, prevede, conform art. 12, faptul ca Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19 certificate de situaţie de urgenţă, în baza documentelor justificative.

Cu toate acestea, din legislatia ce a intrat in vigoare dupa adoptarea Decretului nr. 195/2020 rezulta faptul ca certificatul de situatie de urgenta si avizul pentru forta majora sunt doua documente distincte. Certificatul de situatie de urgenta nu poate fi obținut de orice companie, ci doar de operatorii economici care beneficiază de facilități fiscale în temeiul Ordonantei de Urgenta nr. 29/2020, precum si Ordonantei de Urgenta nr. 30/2020 si este reglementat de Ordinul nr. 791/2020.

Avizul de forță majoră se eliberează contra unei taxe de 500 de euro, iar solicitantul trebuie să depună documente care atestă existența forței majore și legătura de cauzalitate dintre aceasta și imposibilitatea de executare a contractului.

Impreviziunea

Codul Civil consacra principiul fortei obligatorii a contractului. Astfel, contractul este legea partilor si trebuie respectate obligatiile contractuale pentru a evita atragerea raspunderii contractuale. Impreviziunea intervine ca o excepţie de la teoria forţei obligatorii a contractului, fiind reglementată de Codul Civil.

Impreviziunea poate fi invocată în cazul în care executarea obligatiilor contractuale a devenit excesiv de oneroasă pentru una dintre parti parte, din cauza unei schimbări excepţionale a împrejurărilor care ar face ca executarea obligaţiei de către aceasta să devină vădit injustă.

Prin invocarea impreviziunii, contractul trebuie renegociat, astfel incat prestatiile sa fie echilibrate. In cazul în care partile nu ajung la un acord, judecătorul, la cererea uneia dintre părţi, poate adapta contractul sau chiar dispune încetarea contractului, daca executarea echitabila a obligatiilor contractuale de ambele parti nu mai este posibila.

Pentru a determina posibilitatea invocării impreviziunii şi a renegocierii contractului, trebuie analizate dispoziţiile contractuale pentru a determina existenta unei clauze de invocare a impreviziunii.

Asigurarile cu extensie pandemica

Contractele incheiate trebuie analizate, pentru a stabili daca partile au prevazut eventuale contracte de asigurare. Prevederile contractelor de asigurare vor clarifica situatia eventualelor compensatii. In concret, va trebui sa se verifice daca societatea a incheiat un contract de asigurare inainte de aparitia pandemiei de coronavirus privind riscul de anulare a contractelor comerciale in ipoteza unei eventuale epidemii.

Ce se intampla daca nu a fost incheiat un contract comercial

Asa cum mentionam anterior, si in situatia in care nu a fost incheiat un contract comercial scris, partile au la dispozitie mecanisme juridice de inlaturare a raspunderii contractuale. In primul rand, acestea trebuie sa actioneze cu buna-credinta si sa incerce renegocierea conventiilor cu partenerii, astfel incat sa se evite ajungerea in punctul de imposibilitate a indeplinirii obligatiilor. Daca totusi acest eveniment nu poate fi evitat, companiile pot invoca forta majora, in conditiile prezentate in sectiunile anterioare.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide