</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Costurile remunerarii fortei de munca prin PFA versus drepturi de autor

Costurile remunerarii fortei de munca prin PFA versus drepturi de autor

In seria articolelor care compara din punct de vedere al costului doua structuri de remunerare discutam despre posibilitatea de a putea remunera resursele umane in anumite domenii de activitate utilizand o varietate de structuri: contractul individual de munca, PFA-uri, drepturi de autor, conventii civile.

Alternative de munca independenta in cazul in care natura activitatii derulate permite, sunt intotdeauna cautate, deoarece contractul de munca implica cele mai mari costuri. Dar cum alegem intre mai multe posibilitati de a remunera activitate independenta? De exemplu intre drepturi de autor si PFA. Care dintre cele doua este mai avantajoasa din punct de vedere al costului?

Contracte de prestari servicii cu PFA-uri se pot incheia tinand cont de prevederile articolului 7 din Codul Fiscal, iar cele pentru cedarea drepturilor de proprietate intelectuala se pot incheia tinand cont atat de prevederile articolului 7 din Codul Fiscal cat si ale Legii nr. 8/1996.

Pentru a avea un termen de comparatie intre costul celor doua structuri de remunerare: PFA si drepturi de autor, vom considera echivalenta dintre remuneratiile nete si vom considera venitul ca fiind singurul realizat, iar in cazul PFA-urilor cu determinarea venitului net anual in sistem real vom considera doar veniturile, fara cheltuieli si vom considera incluse in suma facturata si valoarea contributiilor si impozitului.

Pentru venituri din drepturi de autor se vor datora contributiile de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate, calculate prin aplicarea cotei individuale asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si cota forfetara de 40% si impozitul pe venit, calculat ca 16% din venitul brut diminuat cu cota forfetara. Pentru o remuneratie de 5.000 lei net, costul contributiilor si impozitului datorate este de 1.188 lei, insemnand 24% raportat la net.

In cazul PFA-urilor, pentru o remuneratie neta de 5.000 lei, un PFA in sistem real va datora 1.600 lei contributii si impozit. Costul raportat la net este de 32%. Insa intervine situatia in care PFA-ul poate determina impozitul in baza normei de venit, care poate schimba raportul considerabil in functie de venit si de norma stabilita pentru activitatea derulata. Daca luam spre exemplificare norma de 27.000 lei stabilita pentru domeniul IT, costul contributiilor si impozitului va fi 720 lei lunar, insemnand 14,4% raportat la net.

Prin umare, in domeniul creatiei si in cazul activitatilor independente, optiunea avantajoasa intre a plati forta de munca sub forma drepturilor de autor sau PFA-ului depinde daca activitatea desfasurata se incadreaza intre cele pentru care este permisa determinarea impozitului in baza normei de venit. Daca PFA-ul este in sistem real, mai avantajos va fi sa platiti drepturi de autor, costul fiind mai mic cu 8% raportat la net. Daca este un PFA cu norma de venit, mai avantajoasa va fi aceasta structura, costul fiind mai mic decat in cazul drepturilor de autor cu 10% din venitul net.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide