</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Costurile remunerarii fortei de munca prin contract individual de munca versus PFA

Costurile remunerarii fortei de munca prin contract individual de munca versus PFA

Remunerarea resurselor umane dintr-o companie, in anumite sectoare de activitate precum sectorul IT, permite alternative la contractul de munca. In companii cu mediu flexibil, pentru care anumite lucrari pot fi derulate pastrandu-se independenta prestatorului si activitatea este una dintre cele pentru care o persoana fizica se poate autoriza, colaborarile cu persoane fizice autorizate pot fi alternative avantajoase la contractul de munca.

Ce inseamna natura independenta a activitatii? O activitate este considerata independenta daca se respecta cel putin 4 dintre criteriile enumerate la articolul 7 din Codul Fiscal: persoana fizica isi poate alege locul, modul de desfasurare a activitatii si programul de lucru, dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct sau prin personal angajat, poate lucra pentru mai multi clienti, patrimoniul folosit, capacitatea fizica si intelectuala sunt dispuse de catre persoana fizica autorizata, eventuale riscuri sunt asumate de catre persoana fizica sau persoana fizica face parte dintr-un corp profesional cu rol de reprezentare.

Pentru a avea un termen de comparatie intre costul cu cele doua structuri de remunerare: contract individual de munca si persoana fizica autorizata, este necesar sa consideram echivalenta dintre remuneratiile nete si sa identificam contributiile si impozitul datorate pentru fiecare.

In cazul PFA-urilor cu determinarea venitului net anual in sistem real intervine o variabila – cheltuielile generate de derularea naturii activitatii, care se deduc de la baza de calcul a contributiilor si impozitului, insa pentru compararea costurilor celor doua structuri vom considera doar veniturile PFA-urilor, situatia in care vor exista si cheltuieli de dedus din bazele de calcul va reduce si mai mult costul. Tot pentru clarificare, mentionam ca in cazul PFA-urilor am considerat incluse in suma facturata valoarea contributiilor si impozitului, remuneratia neta fiind egala cu suma facturata din care se scad contributiile si impozitul datorate.

In cazul PFA-urilor cu determinarea venitului anual ca norma de venit, contributiile sociale si impozitul pe venit sunt fixe, calculate asupra normei de venit, indiferent de venitul real facturat, atat timp cat nu se depaseste plafonul venitului anual de 100.000 euro. Normele veniturilor anuale in Bucuresti pentru anul 2016 s-au stabilit, pe categorii de activitati, intre 14.400 lei si 30.500 lei. In domeniul IT spre exemplu, Administratiile Finantelor Publice sectoriale au stabilit norma anuala la 27.000 lei.

In cazul contractului de munca, in afara contributiilor sociale individuale, se vor datora in plus inclusiv contributiile angajatorului.

Astfel, pentru o remuneratie neta de 5.000 lei, un PFA in sistem real va datora 1.600 lei contributii si impozit. Costul raportat la net este de 32%.

In cazul normei de venit, valoarea facturata anual ar fi de 60.000 lei, insa contributiile sociale si impozitul se vor datora la valoarea normei. Daca luam spre exemplificare norma de 27.000 lei stabilita pentru domeniul IT, costul contributiilor si impozitului va fi 720 lei lunar, insemnand 14,4% din netul incasat. Indiferent de venitul realizat, atat timp cat valoarea facturata lunar nu va depasi suma de aproximativ 37.000 lei, PFA-ul inregistrat cu norma de venit din domeniul IT nu va plati mai mult de 720 lei in fiecare luna la Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat si Bugetul de Stat.

Pentru acceasi remuneratie de 5.000 lei, in cazul unui contract de munca se vor datora contributii individuale, ale companiei si impozit in valoare de 3.752 lei, ceea ce inseamna un cost raportat la net de 75%.

Daca specificul activitatii derulate permite alternativa PFA-urilor la contractul individual de munca, aceasta merita considerata serios, deoarece costul, raportat la suma neta pe care o primeste persoana fizica este cu cel putin 43% mai mic in acest caz si incomparabil mai mic in cazul normelor de venit.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide