</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Costurile remunerarii fortei de munca prin contract individual de munca versus drepturi de autor

Costurile remunerarii fortei de munca prin contract individual de munca versus drepturi de autor

In seria articolelor care compara din punct de vedere al costului doua structuri de remunerare discutam despre posibilitatea de a putea remunera resursele umane in anumite domenii de activitate utilizand o varietate de structuri: contractul individual de munca, PFA-uri, drepturi de autor, conventii civile. Alternativa la contractul individual de munca are sens in companiile in care activitatea poate fi derulata in mod independent de catre prestator.

Contracte pentru cedarea drepturilor de proprietate intelectuala se pot incheia cu persoane a caror activitate presupune creatie intelectuala, artistica sau stiintifica si cand activitatea se deruleaza in mod independent. Pentru a incadra corect veniturile in categoria drepturilor de autor trebuie respectate atat prevedrile Legii nr. 8/1996 cat si ale articolului 7 din Codul Fiscal.

O activitate este considerata independenta daca se respecta cel putin 4 dintre criteriile enumerate la articolul 7 din Codul Fiscal: persoana fizica isi poate alege locul, modul de desfasurare a activitatii si programul de lucru, dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct sau prin personal angajat, poate lucra pentru mai multi clienti, patrimoniul folosit, capacitatea fizica si intelectuala sunt dispuse de catre persoana fizica autorizata, eventuale riscuri sunt asumate de catre persoana fizica sau persoana fizica face parte dintr-un corp profesional cu rol de reprezentare.

Pentru a avea un termen de comparatie intre costul celor doua structuri de remunerare: contract individual de munca si drepturi de autor este necesar sa consideram echivalenta dintre remuneratiile nete si sa identificam contributiile si impozitul datorate pentru fiecare.

In cazul drepturilor de autor, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza in cazul in care beneficiarul de venit obtine si alte venituri. Pentru a compara costurile vom considera situatia in care este singurul venit obtinut.

Astfel, pentru venituri din drepturi de autor se vor datora contributiile de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate, calculate prin aplicarea cotei individuale asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si cota forfetara de 40% si impozitul pe venit, calculat ca 16% din venitul brut diminuat cu cota forfetara. Pentru o remuneratie de 5.000 lei net, costul contributiilor si impozitului datorate este de 1.188 lei, insemnand 24% raportat la net.

Pentru acceasi remuneratie de 5.000 lei, in cazul unui contract de munca se vor datora contributii individuale, ale companiei si impozit in valoare de 3.752 lei, ceea ce inseamna un cost raportat la net de 75%.

Costul raportat la net este cu 51% mai mic in cazul veniturilor din drepturi de autor. Prin umare, daca activati in domeniul creatiei, alternativa fortei de munca independenta, mai exact sa platiti prestatorilor drepturi de autor, va poate scuti o treime din totalul costurilor cu forta de munca.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide