</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Certificatul de integritate comportamentala, un nou document obligatoriu la angajare

by Maria Ciudin, 24 iul 2019 Administrare de personal
Certificatul de integritate comportamentala, un nou document obligatoriu la angajare

La finalul lunii iunie, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 118/2019 privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Acest act normativ instituie in sarcina Ministerului Afacerilor Interne obligativitatea crearii unui registru national in care vor fi cuprinse toate datele privind persoanele care au comis infractiuni sexuale. Registrul nu este public, deci nu poate fi consultat de persoane fizice si este separate de cazierul judiciar.

Ulterior organizarii acestui registru, Legea nr. 118/2019 prevede ca anumite persoane vor fi nevoite sa prezinte un certificat de integritate comportamentalala momentul angajarii. Distinct de cazierul judiciar, care ofera informatii despre toate infractiunile comise, certificatul de integritate comportamentala se refera doar la infractiunile sexuale. De asemenea, certificatul de integritate comportamentala este valabil 6 luni de la data eliberarii, intocmai ca si cazierul judiciar.

Actul normativ mentioneaza si persoanele in sarcina carora exista obligatia de a prezenta acest certificat si anume cei care urmeaza sa se angajeze in institutii din sistemul de invatamant, sanatate sau protectie sociala, precum si in orice entitate publica sau privata a carei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane in varsta, persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizica sau evaluarea psihologica a unei persoane.

In situatia in care persoana in cauza este cetatean strain sau fara cetatenie, se va solicita acesteia prezentarea cazierului judiciar sau a unui alt document oficial, emis de autoritatile competente din statul al carui resortisant este, care sa ateste daca a savarsit sau nu una dintre infractiunile de natura sexuala prevazute in Lege.

Important de precizat este faptul ca certificatul de integritate comportamentala nu poate fi obtinut momentan, intrucat nu a fost organizat Registrul national. Legea nr. 118/2019 mai prevede ca modelele certificatului, respectiv a cererii pentru eliberarea acestuia se vor stabili prin hotarare a Guvernului.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide