</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Actiunile la purtator trebuie convertite in actiuni nominative pana la inceputul anului 2021

by Maria Ciudin , 19 iul 2019 Administrare de personal
Actiunile la purtator trebuie convertite in actiuni nominative pana la inceputul anului 2021

Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial joi, 18 iulie, si instituie obligatia convertirii actiunilor la purtator in actiuni nominative pana in ianuarie 2021, sub sanctiunea desfiintarii societatii. Legea intra in vigoare in 3 zile de la publicarea, respectiv pe 21 iulie.

Acest act normativ aduce, printre altele, modificari Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si abroga dispozitiile privitoare la actiunile la purtator. Astfel, la data intrarii in vigoare a Legii se interzice emiterea de noi actiuni la purtator, precum si efectuarea de operatiuni cu actiunile la purtator existente. Cele emise anterior intrarii in vigoare a Legii trebuie sa fie convertite in actiuni nominative, iar actul constitutiv va fi actualizat in consecinta si depus la Oficiul Registrului Comertului.

Reamintim ca, pana in prezent, actiunile la purtator au fost prevazute doar pentru societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni. Actiunile la purtator titluri sunt emise de societatile comerciale catre actionari, persoane fizice, fara ca pe ele sa fie mentionat numele titularului. Drepturile incorporate in asemenea actiuni apartin celui care le poseda si se pot transmite de la un posesor la altul prin simpla remitere materiala a titlului.

Asadar, detinatorii de actiuni la purtator le vor depune la sediul societatii emitente in termen de 18 luni de la data intrarii in vigoare a legii, respectiv pana la data de 21 ianuarie 2021. La data expirarii acestui termen, actiunile la purtator nedepuse la sediul societatii emitente se anuleaza de drept, iar capitalul social se va reduce in mod corespunzator.

In ceea ce priveste sanctiunile, neindeplinirea obligatiei de conversie, pana la expirarea termenului prevazut mai sus, de catre societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni atrage dizolvarea acestora. Dizolvarea va putea fi solicitata de orice persoana interesata, precum si de Oficiul National al Registrului Comertului si se va pronunta de tribunal. Pentru a evita dizolvarea societatii, obligatia va trebui indeplinita inainte de a se pune concluzii in fond, instanta putand acorda termen in acest scop.

In consecinta, daca detii actiuni la purtator trebuie sa ai in vedere aceste noi prevederi si sa depui actiunile la societatile emitente, astfel incat sa eviti anularea de drept a acestora si o eventuala dizolvare a societatii emitente.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide