</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

A fost publicata legea pentru aprobarea OUG 147/2020. Ce modificari s-au adus ordonantei care reglementeaza zilele libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor

by Alina Chirila , 04 dec 2020 Concedii / COVID-19
A fost publicata legea pentru aprobarea OUG 147/2020. Ce modificari s-au adus ordonantei care reglementeaza zilele libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor

Legea nr. 278/2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1166 din 02 decembrie 2020

Prin Legea nr. 278/2020 se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernuluinr. 147/2020 si se aduc urmatoarele modificari si completari:

 1. Indiferent daca activitatile didactice au fost sau nu limitate ori suspendate, beneficiaza de zile libere parintele sau reprezentantul legal al carui copil, cu varsta de pana la 12 ani, inscris in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara, sufera de o boala cronica. In acest caz trebuie ca celelalt parinte sa nu beneficieze, la randul sau, de zile libere.
 2. Dupa cum stim, OUG 147/2020 prevede regula conform careiaangajatorul este obligat sa acorde zilele libere daca angajatul solicita acest drept in baza prevederilor prezentei ordonante de urgenta. Legea 278/2020 instituie exceptie de la aceasta regula: Pentru urmatoarele categorii de salariati zilele libere se acorda numai cu acordul angajatorului:
 • angajatii din unitatile sistemului energetic national,
 • cei din unitatile operative de la sectoarele nucleare,
 • cei din unitatile cu foc continuu,
 • angajatii din unitatile de asistenta sociala,
 • cei care lucreaza in domeniul telecomunicatiilor sau al radioului si televiziunii publice,
 • angajatii din reteaua de transport feroviar,
 • cei din unitatile care asigura transportul in comun si serviciul de salubrizare a localitatilor,
 • cei care asigura aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa,
 • angajatii din unitatile de comert alimentar,
 • salariatii care lucreaza in domeniul serviciilor financiare,
 • cei care se ocupa cu distributia de carburanti,
 • cei care lucreaza in domeniul productiei si distributiei de medicamente si echipamente sanitare,
 • personalul din unitatile farmaceutice

Daca unul dintre parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile enumerate mai sus, acesta are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantum de 75% din salariul de baza/salariul de functie/solda de functie corespunzatoare unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat corespunzator numarului de zile lucratoare. Majorarea se acorda doar daca celalalt parinte nu si-a luat zilele libere de care ar beneficia, la randul lui, conform OUG 147/2020.

In cazul in care ambii parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile enumerate, doar unul dintre acestia are dreptul la majorarea acordata.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide