</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

A fost modificat modelul certificatului de concediu medical. Au aparut noi coduri de indemnizatii

by Cristina Tanase , 18 apr 2022
A fost modificat modelul certificatului de concediu medical. Au aparut noi coduri de indemnizatii

În data de 15 aprilie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial,Ordinul nr.1165/218/2022 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical și a instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Este introdus astfel, în certificatul de concediu medical un nou tip de concediu medical – Concediul pentru ingrjirea unui bolnav cu afecțiuni oncologice și apare o formă specială a concediului de îngrijire a copilului – Concediul pentru îngrijirea copilului carantinat din cauza unei boli infectocontagioase.

Concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice a fost introdus prinLegea nr.24/2022 și poate avea o durata maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient. Cuantumul brut al indemnizației va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare și va fi suportată integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Acest tip de concediu medical se eliberează pe baza adeverinței eliberată de casă de asigurări de sănătate la care este luat în evidență pacientul oncologic, din care să reiasă numărul de zile de concediu pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice care s-au acordat în ultimele 12 luni, indiferent de casă de asigurări de sănătate la care este luat în evidență însoțitorul.

Concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice va avea codul de indemnizație 17la completarea certificatului medical.

În certificatele de concediu medical a fost introdus și concediul medical pentru îngrijirea copilului carantinat sau izolat, ce va avea cod de indemnizație92 — Supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani, pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării — numai în cazul asiguraților pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării. Acest tip de concediu medical a fost introdus prinLegea nr.73/2022, iar cuantumul brut al acestei indemnizații este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din OUG nr.158/2005 şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Ordinul mai prevede că:

“(1) Formularele de certificate de concediu medical în formatul în vigoare până la data intrării în vigoare a prezentului ordin se utilizează până la epuizarea stocului existent, dar nu mai târziu de data 31 decembrie 2022.

(2) Pe formularele prevăzute la alin. (1), pe codurile de indemnizație 92 și 17, medicul specialist sau, după caz, medicul curant va înscrie în rubrica „Observații” „92 Supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani, pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării ..... 100%” sau „17 Îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice ..... 85%”, utilizând semnătura și parafa. “

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide