</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

A aparut concediul medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice

A aparut concediul medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice

În Monitorul Oficial Partea I, nr. 156/16.02.2022, a fost publicată Legea nr. 24/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Legea 24/2022 se va aplica în termen de 60 de zile de la data publicării ei, deci începând cu dată de 16 aprilie 2022. Se introduce astfel , prin această lege, un nou tip de concediu medical: “concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice".Pentru acest tip de concediu medical este necesar un stagiu minim de asigurare de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor cu afecțiuni oncologice poate avea o durata maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient. Cuantumul brut al indemnizației va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare și va fi suportată integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Legea mai prevede că atât salariatul care îngrijește pacientul cu afenctiuni oncologice, cât și acesta vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică, decontate de stat. Această prevedere se va aplica însă, după un an de la apariția legii în Monitorul Oficial.

Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist.

Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide