</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Zile libere si sarbatori legale in 2021. Cum esti platit daca lucrezi in zilele de sarbatoare legala

Zile libere si sarbatori legale in 2021. Cum esti platit daca lucrezi in zilele de sarbatoare legala

Codul Muncii prevede zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Dispozitiile acestuia stabilesc o echitate normala intre persoanele diferitelor culte religioase, inclusiv intre cele crestine, si impune o compensare corespunzatoare, in zile libere sau bani, pentru zilele libere legale neefectuate. In functie de prevederile din Contractele Colective de Munca, se pot acorda, suplimentar, si alte zile libere pentru unele domenii de activitate sau diferite evenimente de familie ori situatii expres prevazute de lege.

Calendarul zilelor libere din 2021

Romania este in coada tarilor europene la capitolul zile libere laice sau religioase. Anul 2021 are 15 zile libere legale. In Europa, Elvetia este printre statele cu cele mai multe zile libere, 28. Ne mai depasesc Belgia, Lituania sau Cipru, cu cate 17-18 zile libere fiecare.

In mod expres, zilele libere sunt mentionate in Codul Muncii la articolul 139. Astfel, conform Codului Muncii, sunt zile libere legale 1, 2 si 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane), Vinerea Mare (ultima zi de vineri dinaintea Pastelui), dar si prima si a doua zi de Pasti, ziua de 1 mai si 1 iunie (recent intrata in calendarul zilelor libere), prima si a doua zi de Rusalii, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei), 1 Decembrie, 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun).

Toti adeptii cultelor religioase din Romania primesc doua zile libere pentru fiecare dintre cele trei mari sarbatori religioase crestine anuale: Paste, Craciun, Rusalii.

In 2021, sapte sarbatori legale sunt in timpul saptamanii, iar celelalte, in zilele de sambata si duminica, dupa cum urmeaza:

  • 1 ianuarie - Anul Nou - vineri;
  • 2 ianuarie - a doua zi dupa Anul Nou - sambata;
  • 24 ianuarie - Ziua Principatelor Romane - duminica;
  • 30 aprilie - Vinerea Mare - vineri;
  • 1 mai - Ziua Muncii - sambata;
  • 2 mai - prima zi de Paste (ortodox) - duminica;
  • 3 mai - a doua zi de Paste - luni;
  • 1 iunie - Ziua Copilului - marti;
  • 20 iunie - prima zi de Rusalii - duminica;
  • 21 iunie - a doua zi de Rusalii - luni;
  • 15 august - Adormirea Maicii Domnului - duminica;
  • 30 noiembrie - Sfantul Andrei - marti;
  • 1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei - miercuri;
  • 25 decembrie - prima zi de Craciun - sambata;
  • 26 decembrie - a doua zi de Craciun - duminica.

Citeste intreaga stire: Zile libere 2021: ce sarbatori legale cad in timpul saptamanii

Sarbatori crestine in zile diferite. Cum se procedeaza?

Sunt cateva detalii care trebuie luate in calcul, legat de zilele libere pentru sarbatorile religioase. Pastele, Vinerea Mare si Rusaliile (la 50 de zile dupa Paste) sunt sarbatori care corespund unor date diferite pentru cultul crestin ortodox si cel catolic.

In aceasta situatie, angajatorii pot oferi zile libere diferentiat, pentru adeptii unui cult sau ai altuia ori concomitent pentru toti. Acest din urma fapt implica dublarea zilelor libere pentru aceste doua sarbatori religioase (pentru Craciun, si ortodocsii, si catolicii au aceeasi data - 25 decembrie).

Codul Muncii permite si acordarea de zile libere diferentiat, astfel incat salariatii sa poata beneficia de zilele libere potrivit cultului crestin de care apartin, fara ca activitatea angajatorului sa fie afectata. Prevederea previne incalcarea dreptului angajatilor de a beneficia de ziua libera potrivit calendarului liturgic al cultului crestin de care apartin salariatii, astfel incat sa nu existe o inechitate fata de cei care apartin unui cult crestin minoritar.

In cazul in care activitatea nu se poate desfasura in conditii corespunzatoare ca urmare a faptului ca majoritatea angajatilor apartin unui cult crestin, cei minoritari vor primi zilele libere cu ocazia ambelor sarbatori, dar vor trebui sa recupereze jumatate dintre aceste zile libere, conform unei planificari care este exclusiv la dispozitia angajatorului. O solutie aplicata des de catre angajatori este aceea de a compensa zilele libere, care trebuie recuperate, cu orele suplimentare efectuate de respectivii angajati.

Situatia este valabila pentru toate cele 12 culte religioase crestine minoritare care sunt recunoscute legal in Romania si se aplica si celor din alte culte decat cele crestine.

Zile libere pentru alte culte decat cele crestine

In Romania, sunt recunoscute legal 18 culte religioase. Dintre acestea, 16 sunt crestine. Acestora se adauga cultul mozaic, budist si musulman. In cazul lor, prevederile Codului Muncii sunt explicite, dupa cum urmeaza.

Salariatii care apartin altor culte religioase legale, altele decat cele crestine, beneficiaza de doua zile libere pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale si primesc zilele libere pentru ritul crestin, respectiv un total de sase zile anual.

Potrivit articolului 139 din Codul Muncii, zilele libere stabilite pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala, stabilite potrivit legii, sau de concediu de odihna anual, corespunzator vechimii si normelor.

Logica pentru care se acorda cele sase zile libere in plus, fata de zilele libere nelucratoare, stabilite de Codul Muncii, celor care apartin altor culte decat cele crestine, vine tocmai din faptul ca sunt extrem de putini. Doar 0,3% din populatie este de confesiune islamica, iar cei de confesiune iudaica sunt doar putin peste 3000, conform ultimului recensamant din 2011.

Trebuie precizat faptul ca, pentru a primi cele sase zile libere in plus, trebuie facuta dovada apartenentei la un alt cult religios, decat cel crestin.

Este important de spus ca acordarea de zile libere legale se face fara o cerere prealabila din partea angajatului, acesta fiind obligat sa notifice angajatorul doar in cazul celor care fac parte din grupurile religioase minoritare, daca anterior nu s-a facut o planificare expresa in acest sens. Conform legii, pana in data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, dar si zile care preced si/sau succed zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, prevazute de Codul Muncii la articolul 139, precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate.

Citeste si: Intoarcerea la munca dupa concediu – 5 trucuri prin care reduci stresul

Compensatii pentru zilele libere neefectuate

Sunt domenii unde activitatea nu poate fi intrerupta pe perioada sarbatorilor legale. Legiuitorul a luat in calcul aceste situatii si a impus compensarea in zile libere la o data ulterioara, in termen de 30 de zile sau sub forma unui spor de cel putin 100% pentru plata fiecarei zile lucrate in timpul celor declarate ca sarbatori legale, conform actelor normative.

Mai mult, la calcularea acestor sporuri, se tine cont inclusiv daca munca efectuata in zilele declarate sarbatori legale a fost munca de zi sau de noapte, iar sporurile pentru munca de noapte se adauga la sporul acordat.

Codul Muncii prevede si sanctiuni, in cazul in care angajatorul nu onoreaza aceste obligatii, respectiv amenzi cuprinse intre 5000 si 10.000 de lei.

Dispozitiile din Codul Muncii sunt general valabile pentru toti angajatii, indiferent daca acestia lucreaza in mediul bugetar, de stat, sau in cel privat. Cu toate acestea, clauzele din contractele colective de munca, acolo unde ele exista, sau din contractele individuale de munca pot cuprinde prevederi diferite, care sunt valabile daca partile semnatare sunt de acord cu acestea sau daca nu sunt denuntate unilateral.

Zile libere pentru situatii speciale

Legea 19/2020 a completat unele dispozitii ale Codului Muncii, legate in mod expres de situatia in care, ca urmare a inchiderii scolilor, se acorda zile libere unuia dintre parintii copilului. Legea se refera la situatii in care cursurile scolare sunt suspendate din motive meteorologie ori ca urmare a unor decizii ale administratiei locale sau a altor situatii extreme decretate de catre autoritatile competente.

Pot beneficia de prevederile legii parintii copiilor cu varsta de pana la 12 ani sau 18 ani, in cazul copiilor cu handicap, care sunt inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant, cu exceptia perioadelor de vacanta.

Zilele libere acordate pentru aceste situatii sunt platite cu 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut, la momentul acordarii zilelor libere.

Legea 19/2020 a fost completata cu prevederile Ordonantei Guvernului 30/2020 si ale Hotararii Guvernului 217/2020, care au reglementat procedura pentru acordarea zilelor libere, conditiile in care unul dintre parinti poate sta acasa cu copilul mai mic de 12 ani sau de pana la 18 ani, in cazul in care acesta are un handicap certificat, precum si compensatiile materiale pe care le pot primi, daca acestia nu pot beneficia de zilele libere, din cauza domeniului de activitate.

Zile libere suplimentare

Potrivit Codului Muncii, prin contractul colectiv de munca, se pot stabili si alte zile libere fata de cele declarate zile libere legale laice sau religioase.

Spre exemplu, prin contractele colective de munca se poate stabili ca salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, cum ar fi :

  • la casatoria salariatului – 5 zile;
  • la casatoria unui copil – 2 zile;
  • la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
  • la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
  • donatorii de sange – conform legii;
  • la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;

In unele unitati, se acorda zi libera tuturor femeilor in ziua de 8 martie sau se acorda zi libera platita pentru ziua de nastere. Exista si zile libere pentru domeniile de activitate bugetara, cum sunt, de exemplu, Ziua Invatatorului, Ziua Feroviarului, care sunt zile libere negociate prin contractele colective de munca pe ramura.

In cazul zilelor libere legale care corespund oricum perioadelor nelucratoare (sambata si duminica), prevederile legale se aplica in domeniile unde activitatea este continua sau daca angajatorii solicita salariatilor sa-si continue activitatea - in acest caz se vor respecta dispozitiile privind recompensarea cu timp liber si plata orelor lucrate in zile de sarbatoare.

Sursa foto: Shutterstock.com





www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide